Heemkring Mulenbeca zet schouders onder Erfgoeddag op 21 april: “We willen de vijf zintuigen aan het werk zetten”

Een prefabwoning van Edgard Van Bavegem die ooit voor de centrale ingang van het kasteel stond. © LB
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Onder de noemer ‘Zinnenprikkelend thuiskomen’ zet de heemkring Mulenbeca Erfgoeddag op zondag 21 april in de kijker. “Het wordt een drieluik”, zegt voorzitter Frank Develtere. Erfgoeddag 2024 stelt de laatste kasteelheer Edgard Van Bavegem centraal met de uitgave van een boek, een tentoonstelling rond die laatste kasteelbewoner en een verkenning van zijn schilderkunst.

Op zondag 21 april is er om 11 uur in kasteel Ter Borcht de boekvoorstelling Edgard Van Bavegem – Op zoek naar ’t Schone van de hand van Inez Demarrez. Van Bavegem was niet alleen de laatste kasteelheer, hij was ook burgemeester van Meulebeke, aannemer en kunstschilder. Tijdens de boekvoorstelling worden ook in de Van Bavegemzaal in het kasteel twee schilderijen van hem onthuld. Iedereen is van harte welkom, maar vooraf inschrijven op mulenbeca@gmail.com is noodzakelijk. Het boek telt 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd. Het kost 24 euro en is tijdens de boekvoorstelling en ’s namiddags in kasteel Ter Borcht te koop. Nadien kan je het boek aanschaffen in de Vondel bibliotheek.

Op zoek naar ’t schone

Edgard Van Baveghem zag op 2 juli 1880 het levenslicht in Dendermonde. In 1903 trouwde hij met Marie Thienpont, de jongste dochter van toenmalig kasteelheer Joseph Thienpont. In 1919 kwamen ze in het kasteel wonen. Het echtpaar bleef kinderloos. Marie overleed in 1941, Edgard hertrouwde met Zoë Van Hove. Naast het beheren van het kasteel en de landerijen was Edgard vooral in de ban van de schilderkunst. Hij hield van het schilderen van figuren. Op die manier ontstond het grote schilderij op doek, de processie naar de kapel van O.L.V. van Bijstand. Een werk dat hij in het kasteel schilderde en nadien aanbracht op de muur van de kapel. Het schilderij brengt enkele Meulebekenaren weer tot leven. Van 1921 tot 1927 was Van Bavegem burgemeester van Meulebeke. In die periode was hij vooral bezorgd over betere woonomstandigheden van zijn onderdanen. Hij ontwierp zelf een nieuw procedé, dat we de voorloper van de prefabbouw kunnen noemen. Jammer dat er vandaag niets meer van te zien is in Meulebeke. Van Baveghem stichtte in 1922 de bouwmaatschappij De Deeve en in 1923 bouwden ze al 35 sociale woningen op ’t Vliegplein. Als burgemeester heeft hij zijn gemeente toegewijd aan het H. Hart en het beeld van het H. Hart op de Goethalsplaats, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers, ontworpen. Edgard stierf op 16 januari 1952. Zoë bleef nog tot in 1957 in het kasteel wonen.

Van 14 tot 18 uur is er de tentoonstelling rond de figuur van Edgard Van Bavegem in het kasteel. Op dat moment is er in de lokalen van de sportschool VILO ‘zinnenprikkelend thuiskomen’. “We leggen de focus van deze uitgave op de belevenis”, aldus Frank Develtere. “We willen de vijf zintuigen aan het werk zetten. Hierbij gaan we terug naar de jaren 50 en 60. We kunnen ruiken aan en proeven van heerlijke verse wafeltjes, luisteren naar een accordeonist die deuntjes uit die vervlogen jaren speelt en naar een Senegalese djembéspeler. De tastzin wordt geprikkeld door het voelen aan soorten pelzen, want ooit waren er hier vier pelswarenfabrieken en we kijken naar een honderdtal dagdagelijkse voorwerpen uit die periode. Van 14 tot 17 uur kan je voorts samen met gids Lennert Lapeere de schatten van de kapel van Bijstand ontdekken. In de namiddag kunnen gezinnen met kinderen tussen de 7 en 12 jaar op het Robinsoneiland meespeuren met Blob tijdens een zoektocht van drie kilometer.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier