Gulle Heem richt lens op demensie

De 15 mooiste foto’s werden op groot formaat afgedrukt en zijn ook in een fotoboek gebundeld. (Foto AV) © André Vlerick
Redactie KW

Bezoekers kunnen nog tot zondag 21 november in woonzorgcentrum Het Gulle Heem gaan kijken naar de fototentoonstelling ‘Lens op demensie’. Die is het resultaat van een nationale fotowedstrijd waarin mensen met dementie een gezicht krijgen en het taboe rond de ziekte wordt doorbroken.

Lokaal bestuur en OCMW in Groot-Wevelgem zijn al enkele jaren bewust bezig met dementie en hoe er te leren mee omgaan. Zo loopt onder andere in de drie deelgemeenten een dementievriendelijk wandelparcours, zijn er lezingen en getuigenissen over de ziekte en wordt bij de vierdeklassers in de basisschool specifiek rond dit thema gewerkt.

15 meest aansprekende foto’s

De idee van een fotowedstrijd en tentoonstelling kwam in 2018 van rusthuisdirecteur José Decoutere, die bij zijn collega’s van de lokale fotogroep EOS vrij snel medestanders vond en ook op steun van de gemeente en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen kon rekenen. Door de coronacrisis liep het initiatief in 2020 behoorlijk vertraging op.

Dit jaar beslisten de initiatiefnemers er uiteindelijk mee door te gaan en konden 203 foto’s van over heel Vlaanderen door een vakjury en een jury van residenten met dementie uit het rustoord beoordeeld worden. De 15 meest aansprekende foto’s werden afgedrukt op groot formaat en werden gebundeld in een fotoboek met een commentaar van de makers. De drie beste foto’s kregen bovendien nog een cheque van 500, 200 en 100 euro.

Eindwinnaar werd Lokeraar Daniël Collewaert. De man kon door een recente medische ingreep niet op de proclamatie aanwezig zijn. Zijn ‘Martha met verpleegster Dorien’ hangt echter net als de 14 andere winnaars nog tot het einde van de week uit in het OCMW-dienstencentrum aan de Gulleheemlaan 20. De tentoonstelling is elke dag open van 13.30 uur tot 18 uur. Daarna wordt de tentoonstelling netjes opgeborgen waar andere rusthuizen, verenigingen of diensten ze gratis kunnen ontlenen.” (AV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.