Grote braderie lokt meer dan 3000 mensen naar Komen-Waasten

Er waren dranghekkens voorzien om alles veilig te doen verlopen.© CLL
Er waren dranghekkens voorzien om alles veilig te doen verlopen.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De curves vlakken af en alle corona indicatoren kleuren groen, waardoor de versoepelingen elkaar opvolgen. Het startsignaal in Komen-Waasten voor een grote braderie, wat meteen een groot succes was. “Meer dan 3000 mensen kwamen opnieuw genieten van de herwonnen vrijheid”, klinkt het opgelucht bij Vincent Delbecque, die mee hielp organiseren.

1000, het nummer dat de organisatoren als haalbaar naar voren hadden geschoven. “De maatregelen lieten ons toe maximaal 1200 mensen op hetzelfde moment toe te laten, maar wij hadden die regel zelf aangescherpt tot 1000!” Vincent maakt meteen duidelijk dat de organisatie rekening had gehouden met een complete rits aan rampscenario’s.

Meteen controles

“De complete braderie was omsloten door middel van dranghekkens. Wie dus tussen de standjes wilde komen kuieren, moest via 1 van de 4 ingangen naar binnen en daar werd meteen al een eerste controle uitgevoerd. Grote groepen konden niet binnen, iedereen moest de handen ontsmetten en onze gemeenschapswachten telden iedere passant. Van zodra meer dan 1000 mensen tegelijk op het parcours aan het wandelen waren, gingen de hekken onherroepelijk dicht. Zover kwam het nooit, maar toch kwam het even in de buurt, waarop onze mensen meteen hebben gereageerd. Iedereen voelde zich altijd en overal veilig en comfortabel.”

Uitgelaten sfeer

Dat de braderie een schot in de roos was, bleek op het einde van de dag. “Meer dan 3000 mensen passeerden onze poortjes, meer dan 3 keer wat we hadden gedacht”, klinkt het glunderend. “Niet alleen hadden de bezoekers nood aan deze frisse injectie van positiviteit, we hoorden ook dat iedereen zich op geen enkel ogenblik ongemakkelijk voelde. De standhouders deden goede zaken en er heerste overal een uitgelaten sfeer. De normaliteit keert beetje per beetje terug en met de braderie van Komen werd hiervoor het startschot gegeven.”

Coronakilo’s

Dat de markt, volgens ouderwets recept, heel wat mensen kon bekoren bleek al snel aan de stand van Christiane, Sylvie en Mia. Tafels gevuld met gedragen kledij die hun weg zochten naar nieuwe klanten. “18 maanden helemaal niks mogen en dan plots opnieuw onder de mensen kunnen komen? Natuurlijk zijn we van de partij”, klinkt het bij het olijke trio. “Trouwens, we hadden niet echt veel moeite om onze tafel met koopwaar te vullen. Tijdens de lockdowns vlogen de kilo’s eraan bij onze gezinnen. Het gros van onze broeken en shirts zijn dus veel te klein geworden en zo kunnen we ze een nieuw leven geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier