Groots feestweekend rond Desselgem Koerse

Dit weekend vinden ook de Desselgemse Foorefeesten plaats. © foto PNW
Redactie KW

Desselgem maakt zich op voor het eerste koerseweekend sinds 2019. Na drie jaar keert de wielerwedstrijd Memorial Briek Schotte terug, en voor het eerst vinden ‘De Desselgemse Foorefeesten’ plaats aan jeugdhuis Jakkedoe.

Na een verplichte coronapauze kan Desselgem opnieuw zijn grote feestweekend organiseren. Behalve de kermis op het Kerkplein, het traditionele vuurwerk op zaterdagavond en de zwijntjesworp op zondagmiddag springt een nieuw evenement in het oog: De Desselgemse Foorefeesten, een organisatie van Unizo Desselgem en Jeugdhuis Jakkedoe.

Lokale bands

Voor dat evenement wordt de parking van de stedelijke basisschool in de Pompoenstraat omgetoverd tot een klein festival. “Het zijn drie dagen van muziek, eten, drank en festijn. We starten op vrijdag met dj’s voor alle generaties en na middernacht een afterparty in het jeugdhuis”, zegt Sil Seynaeve van Jakkedoe.

“Op zaterdag komen er twee coverbands en twee rockbands langs, met opnieuw een dj-set als afsluiter. Mijn vader en ik brengen dan de beste danceplaten van vroeger en nu.”

Op zondag is het dan weer familiedag, met een aperitiefconcert dat opgeluisterd wordt door de muziekgroep ‘Zonder Bandjes’. “Doorlopend kan je op De Desselgemse Foorefeesten terecht voor foodtrucks, een cocktailbar en kinderanimatie. We hopen dat de Desselgemnaren massaal afzakken, want alle bands zijn afkomstig uit Desselgem of omstreken”, zegt Sil.

Memorial Briek Schotte

En dan is het afwachten tot dinsdagmiddag, wanneer de Koninklijke Veloclub De Leiezonen voor de 78ste keer de Grote Prijs Memorial Briek Schotte organiseert in de centrumstraten. “Dit jaar is een heuglijk jaar. In oktober 1922 werd de club opgericht, wat we eind dit jaar herdenken met een tentoonstelling”, klinkt het.

De wielerwedstrijd zelf werd voor het eerst gereden in 1941, toen wie anders? Briek Schotte als eerste over de meet kwam.

‘De Poepe’

De terugkeer van de wielerwedstrijd gaat zoals vanouds gepaard met gelegenheidscafés langs het parcours. Zo opent het fanfareorkest KMV De Leiezonen op dinsdagnamiddag opnieuw het Poepedorp. “Het begon eigenlijk allemaal eind jaren 90, toen de herberg op die locatie de deuren sloot. Dankzij een lid van de fanfare konden wij het café eenmaal per jaar opnieuw openen”, zegt voorzitter Kasper Vanoverbeke.

Intussen is ‘De Poepe’ bij zowat elke Desselgemnaar gekend. “Ons gelegenheidscafé ligt op één van de beste plaatsen langs het parcours. Je ziet de wielrenners al van aan de Leie komen, tot ze de Ter Lindenstraat uitrijden, een strook van meer dan 500 meter. Een ideale rustplaats voor de vele wielerfans, tijdens en na de wedstrijd”, zegt Vanoverbeke. (PNW)

Café Casa El Vid zorgt voor de twintigste keer voor sfeer langs het parcours

Dinsdag 13 september zorgt ook café Casa El Vid opnieuw voor sfeer langs het parcours én dat voor de twintigste keer. “Toen we twintig jaar geleden begonnen, was het een uur na de wedstrijd al afgelopen”, vertelt cafébaas Lieven Dhaenens (51). “Dat moest veranderen, vond ik. We begonnen ooit met een tap buiten te zetten en we zagen dat het initiatief aansloeg. Nu is het hier een megagroot volksfeest.”

Corona gooide twee jaar lang roet in het eten voor Casa El Vid. “Wegens de pandemie konden we de afgelopen twee edities niets doen. Wel was het toen zeer mooi weer en hopelijk krijgen we dat nu ook. In de ‘normale’ jaren was ons evenement altijd een succes. De parking naast ons café staat helemaal vol, er komen dj’s en we hebben ook grote tenten met drankvoorzieningen. Het is de eerste keer dat de aankomststreep voor onze deur ligt, dat belooft veel goeds. We hopen opnieuw op een geslaagde editie.”

Zaterdag en dinsdag

De Grote Prijs Briek Schotte wordt gereden op dinsdag, maar Casa El Vid organiseert ook op zaterdag 10 september een muziekevenement vlak bij het café. “Het meeste volk komt eigenlijk op dinsdag”, weet cafébaas Lieven Dhaenens. “Toch hebben we er de zaterdag bijgenomen, want we moeten het materiaal al klaarzetten en waarom dan geen tweede activiteit organiseren? Zowel jong als oud komt erop af. Velen hebben dan verlof en hopelijk zakken ze opnieuw af naar ons café om er samen met ons een spetterend volksfeest van te maken.”

Op dinsdagmiddag kunnen mensen terecht bij Casa El Vid voor een walking dinner. “Het is de eerste keer dat we nu wat geven voor te eten. 50 man kan genieten van een walking dinner, we hebben dat Resto Velo genoemd.” (EC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier