Eerste vrijzinnig festival krijgt vervolg

© TP
Redactie KW

Dans en debat: in het Ieperse Hamiltonpark kon het afgelopen weekend simultaan tijdens het eerste vrijzinnig sParks festival. Er komt volgend jaar een tweede editie op dezelfde plaats.

“We kregen vorig jaar het idee dit festival te organiseren om het einde van het virus te vieren. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar het gaat de goede kant uit”, zegt organisator Peter Vanthuyne, die na het Technisch Atheneum Ieper directeur werd van HuizenvandeMens West-Vlaanderen. “Sprekers, muziek, veilig dansen en kinderanimatie: er was voor elk wat wils. Professor Jean Paul Van Bendegem sprak over seks en wiskunde, en voormalig televisie- en radiopresentator Kurt Van Eeghem ging in debat over onderwijs. Wij, vrijzinnig humanisten hebben aandacht voor thema’s als openheid, respect, mensenrechten en wetenschap. We geloven bijvoorbeeld niet in een god. De mens is de basis voor onze zingeving, in relatie met de omgeving, vandaar ook het belang van ecologie.”

Nomadentent

In de nomadentent van de vrijzinnig humanistische jeugdvereniging Hujo konden festivalgangers zich even afsluiten van de muziek met koptelefoons. “Ze luisterden bij kaarslicht naar gastsprekers over thema’s als legalisering van drugs, basisinkomen en jongeren in coronatijden”, aldus Hujo-voorzitter Hannes Develter. “De micro’s en koptelefoons droegen bij tot de intieme gezellige sfeer.”

Het evenement wordt ondersteund door de hele vrijzinnige gemeenschap in West-Vlaanderen. “Onze organisatie werd vijftig jaar geleden opgericht. Ook dat werd gevierd op het festival. Ondanks de regen zijn we tevreden over de opkomst en rijpten de geesten voor een volgende editie op dezelfde locatie”, besluit Vanthuyne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier