Eerste Gardeboestoet in kwarteeuw is schot in de roos

De Gardeboestoet kon rekenen op de steun van de weergoden. © SB
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De organisatoren van de eerste Gardeboestoet in een kwarteeuw tijd in Oekene konden het niet beter getroffen hebben. Onder een stralend zonnetje trokken liefst 33 groepen met in totaal 400 deelnemers op allerlei gekke fietsen door de straten van de deelgemeente. De deelnemende inwoners toonden zich van hun creatiefste kant en dat kon het publiek duidelijk smaken.

Het was al van 1999 geleden dat er voor het laatst een stoet tijdens het weekend van de Gardeboefeesten door Oekene was getrokken. Het was dan ook even afwachten of het spektakel voldoende toeschouwers zou lokken. Lang duurde dat echter niet. De hele namiddag was het gezellig druk in de deelgemeente. “De politie schat dat er op het drukste stukje van het traject tussen de twee- en drieduizend mensen stonden”, zegt Bart Deforche van het Gardeboecomité. “Hier kunnen we alleen maar heel tevreden mee zijn. Zowel de deelnemers als het publiek reageerden heel enthousiast op de stoet. Het was ook fijn om te zien dat deelnemers van 25 jaar geleden nu weer engagement tonen om opnieuw mee te doen.”

Het gros van de deelnemers mocht op voorhand een speciale fiets uit de collectie van de Gardeboefeesten komen kiezen, terwijl ook enkele verenigingen zich van hun beste kant toonden. Het resultaat was prachtig om te zien: kinderen hadden hun fietsjes met knuffels versierd, volwassenen reden rond met exemplaren vol bloemen of in de retro-Flandrien-stijl van weleer, inclusief reservetube rond de nek. We spotten tussen de deelnemers ook DDT van de Kampioenen met zijn zoon, een bierfiets van een Ledegemse voetbalploeg en verschillende nostalgische eenwielers. Ook vermeldingswaardig was een Aziatische riksja, een fietsba(a)r met eigen toogje en een zelfgemaakte moto-eenwieler van de familie Popelier, van de gelijknamige fietswinkel. Absolute blikvanger bleek de driewieler van basisschool De Ark, waar heel wat leerlingen op mee reden.

“We zijn heel blij met het eindresultaat en gaan alles nu eens goed evalueren”, vertelt Bart. “Of we de stoet jaarlijks moeten laten doorgaan, daar zijn we nog niet uit. Het kan evengoed om de twee tot vijf jaar zijn, want je moet de mensen telkens enthousiast genoeg krijgen. Nu was dat zeker het geval en daar zijn we enorm fier op”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier