Eerste succesvolle avondmarkt op zeedijk Mariakerke sinds lange tijd

© JRO
© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zondag vond in Oostende de eerste avondmarkt plaats op de zeedijk van Mariakerke. Het was al anderhalf jaar geleden. De Handelaarsbond van Mariakerke hanteerde hier en daar enkele maatregelen. De eerste avondmarkt mag als geslaagd beschouwd worden.

Het nieuw Ministerieel Besluit zegt dat organisatoren geen speciale maatregelen moeten hanteren als er niet meer dan 5.000 bezoekers tegelijkertijd worden ontvangen op braderijen, markten, jaarmarkten, brocante- of rommelmarkt of op kermissen. Nu de coronacijfers weer de goede kant opgaan mag er stilaan gedacht worden aan het opnieuw organiseren van evenementen en daar horen ook avondmarkten bij langs de kust. Mariakerke heeft traditioneel een van de grootste avondmarkten langs de kust en dat elke zondag.

Stewards

Organisator van dienst was de Handelaarsbond Mariakerke-Raversijde en Omliggende vzw. “Los van het feit dat we in principe geen bijkomende maatregelen moesten hanteren, hebben we dat toch gedaan”, vertelt David Naessens van de handelaarsbond. “Ter hoogte van de nauwste zone van de avondmarkt – tussen het Strandplein en het podium – hebben we stewards geplaatst die mensen erop wezen dat er een mondmasker moeten gedragen worden. In de zones die voldoende breed waren konden mensen vrij bewegen en was een mondmasker niet verplicht. Voor het podium hadden we tafels van acht geplaatst zodat samenscholingen zich niet zouden voordoen.”

Uiteindelijk hielden zowel de marktkramers als de bezoekers zich aan de regels, op enkele uitzonderingen na. “We proberen ons best te doen om het voor iedereen aangenaam te maken. Enkelingen vonden het niet kunnen dat ze op bepaalde delen van de avondmarkt een mondmasker moesten dragen en uitten hun ongenoegen aan onze stewards, al dan niet op een verkeerde manier. Uiteindelijk zijn we tevreden en verliep alles zoals het hoort”, zegt Naessens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier