Het DJ-duo Discobaar Sarzebuuze mocht donderdag als allereerste artiest deze jubileumeditie van Festival Dranouter op gang tappen. Het is de derde keer dat Lars Courtens (26) en Arno Laleeuwe (25) uit Jonkershove, een deelgemeente van Houthulst mogen draaien op het festival en dit jaar staan ze zelfs twee keer op de line up. “Toen ik 15 was en de dj’s hier van voor zag staan, wist ik dat ik dat ook ooit wilde doen. En nu staan we hier opnieuw”, zegt Arno.
Donderdagmiddag iets na 12 in een hete Palace op Festival Dranouter, ook wel gekend als de Biertent klinkt River van Creedence Clearwater Revival door de boxen. Dat is het allereerste nummer, waarmee Lars Courtens en Arno Laleeuwe uit Jonkershove, ook wel gekend als DJ-duo Discobaar Sarzebuuze de vijftigste editie dit festival openen. Het duo gaat vooral voor klassiekers van de jaren ‘60 tot de jaren ‘90, maar is ook niet bang van wat klassieke meezing- of dansschijven.
“Je weet dat de eerste mensen op donderdag hier in de tent gekomen zijn om zich écht te smijten samen met ons”
Lars en Arno zijn geen groentjes op Dranouter. Zelf komen ze hier al jarenlang als gast naartoe en het is ondertussen de derde keer dat ze mogen draaien op het festival. Vorig jaar mochten ze op donderdagavond de Palace afsluiten en dit jaar mogen ze hem openen. “Het is wel leuk om zo rustig te starten. Je ziet het volk langzaam toekomen en van de eerste mensen die hier zijn, weten we dat ze hier zijn om zich echt te smijten. Dit festival spelen we nog een tweede keer, namelijk zondagavond van 21.30 tot 22.30 uur in de Bar van Sint-Bernardus op het festivalterrein. Daar zal het ook zwaar feesten worden”, vertelt Lars.
Draaien met vinyl
Het verhaal van Lars en Arno startte vier jaar geleden. “Dat was in het begin van de coronacrisis. We waren op een avond samen gezellig iets aan het drinken en bezig over muziek. Beide zijn we verzamelaars van vinyl. We vinden dat je zo echt de muziek voelt. Dan kwamen we op het idee om zo te draaien. En voila kijk ons nu. We draaien ongeveer twee keer per maand”, vertelt Lars.
“Het heeft ons wel wat tijd en vooral moeite gekost om te leren draaien met platen. Vinyl brengt je dichter bij de muziek, omdat je zelf moet aanvoelen hoe vlug de muziek gaat. Als je draait met een computer gaat dat zo goed als altijd automatisch. Dan moet je zelf minder bij die ritmes stil staan. Vijf uur lang draaien is niet simpel, maar we geven beide op het moment zelf input en dan vliegt het eigenlijk voorbij.”
“Vinyl brengt je veel dichter bij de muziek, want je moet zelf het ritme aanvoelen en overal bij stil staan”
“De eerste keer dat we voor en groter publiek hebben gedraaid was op een fuif van de Chiro in Houthulst. Toen wisten we nog niet dat de trillingen van de bas een effect heeft op jouw muziekinstallatie en dat je best een matras of een kussen van mousse onder de installatie legt om de luide galm tegen te gaan. Dan hebben we wel ons lesje geleerd”, vult Arno lachend aan.
Dranouter is thuiskomen
Voor het duo is Festival Dranouter ondertussen een traditie geworden. “Dit is het festival, waar we zelf als festivalganger ook altijd naartoe gaan. Het is onze droom om hier te mogen draaien, want hier komen we thuis”, zegt Lars, die zelf al voor de zevende keer naar Dranouter komt.
“Beter dan draaien op Dranouter kan het voor ons niet worden”
Arno heeft er nog een aantal edities meer op zitten. “Toen ik 15 was en die dj’s in de Palace zag draaien, had ik enorm veel bewondering voor die mannen. Ik wist dat ik dat ook ooit wilde doen en kijk, nu staan we hier. Het is niet de jubileumeditie, die het voor ons speciaal maakt, want iedere editie van Dranouter is voor ons legendarisch. Zolang er maar leute is, dat is wat telt. We zijn hier in eigen streek met fantastisch enthousiaste mensen in het publiek, wat moeten we meer wensen? Hier kan je wisselen tussen schijven zoals Green River en Samson & Gert. Beter dan draaien op Dranouter kan het voor ons niet worden”, besluit Arno tevreden.
Festival Dranouter
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier