30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk

Sfeerbeeld van een vorige LETS-dag in Oostende © Eric Stuckmann
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op zaterdag 7 september organiseert LETS Vlaanderen het evenement LETS is More! in JC Tranzit, van 10.30 tot 17 uur. “Het belooft een inspirerende dag te worden waarin gemeenschapszin, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan”, zegt Wesley Dooms, bewegingscoördinator LETS Vlaanderen vzw.

Het event LETS is More! staat voor een dag vol activiteiten in JC Tranzit, gericht op het versterken van gemeenschapszin en duurzaamheid. Onder het thema ‘Verbinden door te delen: Hoe draag je zorg voor elkaar en jouw omgeving?’ biedt het programma een mix van debat, workshops en een markt.

“LETS (Local Exchange Trading System) draait om het uitwisselen van tijd en talenten met je buren. Het staat voor solidariteit, duurzaamheid en lokale betrokkenheid. Je ruilt diensten door te doen wat je goed kan en graag doet. Of het nu gaat om tuinieren, computerhulp of kinderopvang, je helpt elkaar zonder geld, maar met vertrouwen en solidariteit”, legt Wesley uit.

LETS Vlaanderen

LETS Vlaanderen is een netwerk van lokale gemeenschappen en telt zo’n 5000 leden, verdeeld over 30 groepen in Vlaanderen. Via het LETS-systeem kunnen deelnemers diensten aanbieden en ontvangen, zoals klusjes, lessen, of hulp bij dagelijkse taken, waarbij ze punten verdienen en besteden.

“Met een focus op wederkerigheid en het versterken van sociale netwerken, biedt LETS een alternatieve manier om bij te dragen aan een meer verbonden en ondersteunende samenleving. LETS brengt mensen dichter bij elkaar, versterkt het gemeenschapsgevoel en bouwt het duurzame relaties op”, duidt Wesley.

Programma

De dag begint met een debat onder leiding van Joost Bonte, gevolgd door een voorstelling van Steven Vromman. Er zijn workshops variërend van creatieve ateliers tot lachyoga, en bezoekers kunnen ook inspirerende plekken in Kortrijk bezoeken zoals De Deelfabriek en Bolwerk. Op de inspiratiemarkt presenteren sociale en duurzame organisaties hun initiatieven.

Jongeren kunnen genieten van een speciaal programma met een skatepark, kindergrime, en een voorleeshoekje. Iedereen is welkom, dus kom gerust samen met je kinderen. De namiddag is volledig gratis toegankelijk en er zijn ‘s middags eetkraampjes aanwezig. De dag wordt afgesloten met een gezellig dessertbuffet bereid door LETS’ers.

Tickets via www.letsvlaanderen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier