Erfgoeddag in Eperon d’Or

Leen Breyne en erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). © RV
Redactie KW

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag met dit jaar als thema ‘Thuis’. Maar op die dag moet je zeker niet thuis blijven, want in museum Eperon d’Or is er een pop-upexpo ‘Pantoffelhelden’ met een opmerkelijke selectie schoenen voor binnen en uitzonderlijke verhalen. En een wedstrijd pantoffelschieten.

De redenen waarom men thuis schoenen uitdoet – of juist aanhoudt gaan soms zelfs véél dieper dan we denken. Wereldwijd bestaan rond deze kwestie uiteenlopende tradities en verwachtingen. “In veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om binnenshuis geen schoenen te dragen. Inwoners van Turkije en Marokko, maar ook van bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Canada, Japan, China, Indonesië en Bali, trekken bij binnenkomst meteen de schoenen uit”, vertelt Leen Breyne van Eperon d’Or. “Bijvoorbeeld als je bij mensen thuis uitgenodigd wordt in Japan, dan is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen voor je de woning betreedt. Meestal is er vooraan in de woning een halletje waar je je schoenen kunt laten. Japanners doen dit uit hygiënisch oogpunt en uit respect voor de plek waar ze wonen. Niet alleen bij mensen thuis is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen. Het kan ook zijn dat je bij andere plekken zoals bijvoorbeeld bij een tempel, museum of een pashokje in een warenhuis je schoenen uit moet doen. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Arizona (2019) nemen we gemiddeld 421.000 bacteriën met onze schoenen het huis in.”

Pantoffelschieten

Gedurende Erfgoeddag kan iedereen oefenen met pantoffelschieten, maar om 15 uur kunnen er ook effectief prijzen gewonnen worden. “Het idee is dat je als deelnemer plaats neemt in de zetel en van daaruit uit je sloffen schiet. De bedoeling is om je pantoffel te doen landen in een van de opgestelde dozen. Slaag je hierin, dan win je de prijs die aan deze doos gekoppeld is. En de prijzen zijn niet de minste: van een gratis ticket voor een bezoek aan Eperon d’Or, een exemplaar van de kersverse publicatie Sneaker Gold. Een inleiding in de wereld van sneakers en sneakercultuur, tot een waardebon bij Torfs.”

Iedereen die op Erfgoeddag op pantoffels naar het museum komt, krijgt een gratis drankje. De expo blijft na Erfgoeddag nog te bezoeken tot eind juni. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier