Eeuwenoud Brugs praalgraf van familie Adornes wordt gerestaureerd

Stefan Vankerkhoven

Na 538 jaar wordt de indrukwekkende tombe van Anselm Adornes en diens vrouw Margaretha van der Banck voor het eerst ooit uit de Jeruzalemkapel in Brugge verwijderd. Het monument is in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. De ontmanteling en het transport uit de Jeruzalemkapel wordt een hachelijke onderneming want de deksteen, die anderhalve ton weegt, heeft slechts 1 centimeter ruimte om de kapel te verlaten.

De tombe werd gemaakt door de meestersteenhouwer Cornelis Tielman en bestaat volledig uit Doornikse steen. Na de dood van Anselm Adornes in Schotland werd zijn lichaam in Linlithgow begraven en enkel zijn hart werd in dit graf bijgezet. Margaretha overleed enkele jaren voor Anselm en ligt hier te rust.

Vormalig stadsarchivaris Noël Geirnaert benadrukt het belang van het monument: “Het is het enige gaaf bewaarde en in steen uitgevoerde vrijstaande grafmonument uit de 15e eeuw in Brugge. Bovendien is dit meesterwerk nog in situ bewaard, wat het nog unieker maakt.”

Eind deze maand begint de demontage van het monument. In april verhuist het vervolgens naar een klimaatkamer nabij Antwerpen waar in een eerste fase resten van vorige restauraties worden verwijderd. In een volgende fase worden nieuwe technieken gebruikt om het geheel te restaureren. We verwachten de tombe tegen september 2022 terug op zijn plaats. Op 27 april staat het transport van de tombe gepland.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.