Eerbetoon aan Anny Beauprez in Komen

Op het gemeentehuis werd Anny Beauprez omringd door peetvader François Maeckelberg en meter Chantalle Bertouille, burgemeester Alice Leeuwerck, schepen Jean- Jacques Pieters en directeur Geert Bekaert van de CWGC Europe. © ZB
Redactie KW

Op het stadhuis van Komen kwamen vrijdagnamiddag heel wat sympathisanten en vrijwilligers bijeen om Anny Beauprez geluk te wensen met haar titel van “Passeur de Mémoire” toegekend door het Waals Parlement.

Voor Anny een hele eer want meerdere malen moest ze haar eigen speech onderbreken door de emoties. De titel wordt jaarlijks toegekend aan een verdienstelijke inwoner van het Waals Gewest die zich onderscheidt in het bijhouden van geschiedenis en dit overdraagt naar de veel jongere generatie.

In het bijzonder is Anny Beauprez al van in het begin nauw betrokken geweest met de oprichting van het Plugstreet 14-18 Experience nabij het Memorial in Ploegsteert dat zich tot taak heeft genomen om verdere vergeten feiten uit te zoeken en kenbaar te maken aan de diverse bevolkingsgroepen.

Zelf zegt het niet met zoveel woorden doch onbewust moest men toegeven dat zij met haar kennis ook Komen – Waasten op de kaart heeft gezet van de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Zonder verpinken zegt ze dan ook dat ze zolang ze kan de boodschap zal doordragen aan de mensheid om zich ook de geschiedenis te herinneren opdat nooit meer dezelfde fouten zouden gemaakt worden. Met deze titel volgt ze andere verdienstelijke Walen op die zich voor geschiedenis interesseren en die trachten door te geven aan de generaties van heden.

(ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier