De tuin aan de Budatoren wordt openluchtcinema: BK6 zorgt zomer lang voor filmplezier

In Kortrijk kan je nu ook films in openlucht bekijken tijdens de zomer. Kunstencentrum Buda neemt het initiatief om zes filmmomenten te spreiden over de zomervakantie.

Deze zomer kan je in Kortrijk ook films in openlucht bekijken. Die worden vertoond in de prachtige tuin van BK 6 waar een vast scherm de hele zomer blijft opgesteld. Op de foto zie je Anke Seynaeve, Kevin Decoster, Kelly Detavernier, Kristof Jonckheere, Sarah Verzele en Marlies Coopman in de tuin van BK6. © LOO

“Het organiseren van een openluchtcinema stond al aangestipt in ons bestuursakkoord”, zei schepen voor Evenementen, Kelly Detavernier (N-VA). En ze wees daarvoor naar haar jonge kabinetsmedewerker Anke Seynaeve: “Zij had er al vaker op gewezen dat de zomerse vertoningen van films in openlucht in heel Vlaanderen een concept is dat aanslaat bij jong en oud.”

Vijfde Drijf-in

En dus schakelde de stad prompt de expertise van kunstencentrum Buda in, dat eerder, op zaterdag 6 juli, al uitpakt met de vijfde editie van de Drijf-in. Daarbij staat aan de overkant van BK6, aan de verlaagde Leieboorden, een reuzenscherm opgesteld, waarop vanuit kajaks en licht gemotoriseerde vaartuigen en vanop de Leieboorden de film Bad Times at El Royale wordt vertoond, waarin Drew Goddard ‘het beste van Tarantino en Guy Ritchie met elkaar vermengt.’

“Voor de openluchtcinema zochten we een locatie die tot de verbeelding sprak en zo zijn we terechtgekomen in de prachtige tuin van BK6”, vertelt Kelly Detavernier. Daar worden op 12 juli, 16, 23, 30 augustus en 6 september vijf films vertoond voor een breed publiek.

Budascoop-programmator Kevin Decoster pakt voor de eerste vertoning uit met een gerestaureerde versie van Manneken Pis, die exclusief in openlucht vertoond wordt. Met de geweldige soundtrack van Noordkaap, met de jonge Antje De Boeck in de hoofdrol en met Wim Opbrouck in zijn blootje in een kookpot. Voor de twee volgende vertoningen laat Decoster het publiek via een Facebook-poll de keuze. Op 16 augustus tussen twee films met John Travolta: Grease en Pulp Fiction, de film waarmee Quentin Tarantino destijds het Festival van Cannes won. Op 14 augustus opent in Budascoop zijn nieuwste Once Upon a Time in Hollywood.

Het kostenplaatje

De stad trok een budget uit van 10.000 euro voor de vertoningen. Budascoop legt er nog een bedrag bovenop. “Eigenlijk hadden we het hele evenement begroot op 15.000 euro,” zegt Kristof Jonckheere, directeur van Kunstencentrum BUDA, “maar door de aankoop van een eigen projector, hebben we dat bedrag kunnen terugbrengen naar 12.500 euro.”

Er komt een vast scherm van 7 op 3,8 meter in de tuin, dat er de hele zomer blijft opgesteld, een tribune en verschillende platformen en podiumpjes waarop mensen zich met dekentjes en kussentjes kunnen installeren. Er zal in totaal plaats zijn voor 200 à 250 man. De eerste vertoning begint om 22 uur, tijdens Kortrijk congé wordt er een pauze ingelast, en de latere vertoningen starten wegens de vroegere zonsondergang al om 21.45 uur en 21.30 uur.

Bij stortregen wijkt men uit naar Budascoop. Voor lichte druilregen heeft men zeilen ter beschikking.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.