De 16: het zijn voorlopig de West-Vlamingen die de meubelen redden
Onze Mediaman keek naar de eerste aflevering van ‘De 16’ en zag dat het gerust allemaal nog een beetje sneller mocht. Maar hij merkte ook enkele – West-Vlaamse – lichtpuntjes.
“Ik geloof niet in democratie. Tegenwoordig is dat een kwestie van het juiste kapsel of mee te doen in De Slimste Mens”, oppert Charles Van Praet aan het einde van de eerste aflevering van De 16. Hij vat zo op een mooie manier samen dat politiek een façade is. Diezelfde façades zagen we vorig jaar nog uitvergroot in Bevergem, nu wordt het lokale ingeruild voor het nationale. Ook een façade: clickbait verkopen als journalistiek. Het is geen toeval dat de bedenker van Newsmonkey dezelfde is als die van de nieuwste ‘prestigereeks’. Nu, heel veel prestige valt er niet te rapen met een serie die vooral gedraaid werd met iPhones, kwestie ‘van flink wat te besparen’. Geld dat ze niet meteen uitgegeven hebben aan een script, dat lijkt op een intelligent ogende variant van Het Eiland, maar dan bakken droger. En we hebben het niet over het humorgehalte.
Er zijn echter wel lichtpuntjes in de reeks, drie meer bepaald. Isabelle Van Hecke, de t(r)uttige Denise, is dezer dagen te zien in De Premier én gaf zich vorige week nog letterlijk en figuurlijk bloot als de laatste date van wijlen Jay Vleugels in Callboys (als dat laatste een spoiler was, kuis dan eens uw digibox). Zij schitterde vorig jaar nog als Claudine, de vrouw van de OCMW-voorzitter in Bevergem. Daar zagen we ook Dries Heyneman, ook al zo’n heerlijk eerlijke acteur die goed plakt op het scherm en in het dagelijkse leven zo mogelijk nog sympathieker is. Deze keer mag hij in de huid kruipen van een luie kabinetschef, die dik tegen zijn oren krijgt van Charles Van Praet, de man die grote kuis komt houden op het kabinet van de minister. Een glansrol voor Jan Hammenecker, de Oostendenaar die de kijkers met een kortetermijngeheugen nog het best zullen herkennen als ‘die garagist uit Eigen Kweek’.
Maar hoeveel acteurs kent u die al meedraaien sinds de jaren tachtig, in zowat elke grote Vlaamse productie te zien waren, over de Franse grens op handen worden gedragen (kijkt u maar eens naar het sterke Les Témoints) én in een film met Robert De Niro mochten acteren? Eat that, Koen De Bouw. Dit West-Vlaams triumviraat geeft nog wat krediet om de tweede aflevering straks uit te checken, maar de reeks mag dan wel een versnelling of twee hoger schakelen. Want een reeks die de hovaardigheid, oppervlakkigheid en debiliteit van de politiek in de verf wil zetten mag dan wel origineel willen klinken, maar we krijgen dat al elke dag in de krant te lezen. Met een juist kapsel of een deelname in De Slimste Mens.
Televisie en radio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier