Cultuurprijzen voor Tine Moniek, Ghislain Vermote en vzw Grensrock: “Ik kan nog veel meer doen”

“Ik vind ik dat deze bekroning een beetje vroeg komt. Ik woon nog maar 11 jaar in Menen”, stelt Tine Moniek. © CB

In het stadhuis van Menen werden voor de vijfde keer de cultuurprijzen uitgereikt in drie categorieën. Tine Moniek (44) kreeg de cultuurprijs voor persoon met een uitzonderlijke culturele bijdrage. De cultuurprijs voor een buitengewone culturele prestatie of activiteit ging naar Ghislain Vermote. Vzw Grensrock werd gehuldigd als organisatie die een uitzonderlijke culturele bijdrage levert.

Een jury, samengesteld uit leden van het Cultuurforum, koos de drie laureaten uit een select kransje genomineerden. De drie laureaten ontvingen een glazen ‘ei’ van de hand van glaskunstenaar Erwin Houssin. Genomineerden Paquita Six, Catherine Lavohez, Tamara Durnez, Rekkem Toen en Jess FM ontvingen het boek Yvonne Serruys, beeldhouwer van de nieuwe vrouw.

Tine Moniek

Dat Tine Moniek de cultuurprijs voor persoon met een uitzonderlijke culturele bijdrage wint, zal niemand verwonderen. De 44-jarige docente aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Stad Menen is een veelzijdige woordkunstenares. Dichten, zingen, columns schrijven, bloggen…: ze doet het met sprekend gemak en met bijzonder veel gevoel voor taal. “Ze omarmt onze stad met een woordenwolk”, weet cultuurschepen Griet Vanryckegem. “Tine schrijft, eet en spuugt letters”, prijst Emmanuelle Villa Buurvrouw Rollé de kersverse winnares.

“Het is een erkenning voor alles wat ik al gedaan heb. Maar toch vind ik dat deze bekroning een beetje vroeg komt” – Tine Moniek

Zelf houdt Tine Moniek een dubbel gevoel over aan de prijsuitreiking. “Ik ben zeer vereerd met de prijs, maar tegelijkertijd vind ik het ook een beetje jammer. Zelf heb ik iemand anders genomineerd, die ik het graag had gegund. Maar dit komt wel als een volslagen verrassing. Want iedereen in mijn omgeving die ervan wist, heeft kunnen zwijgen.”

“Het is een erkenning voor alles wat ik al gedaan heb. Maar toch vind ik dat deze bekroning een beetje vroeg komt. Ik woon nog maar 11 jaar in Menen: ik kan nog veel meer doen.”

Het zijn de woorden van iemand die al heel veel doet. Poëzieperformer, frontvrouw van de poëtische muziekband De Spleet, gastzangeres bij de postmetalband Ka’Una en – in een niet zo ver verleden – danseres bij Les Figurettes Fénoménales. Schrijfster van de wekelijke KW-column Tine Ziet, seizoenscolumniste voor CC De Steiger, blogster…

“Elk van onze 300 vrijwilligers verdienen een stukje van deze prijs” – Tim Lefever en Johan Descamps (vzw Grensrock)

“Ik ben ook met allerlei kleinschalige zaken bezig. Er is het poëzieproject in woon-zorgcentra Andante en Ceres, het projectje Verstript en een project waarbij ik elke dag iets vier. En straks begint ook het schooljaar. Ja, ik ben vééél. Maar ik plan niets, ik doe de dingen gewoon”, besluit Tine Moniek.

Ghislain ‘Gil’ Vermote

Ghislain Vermote (68) won de cultuurprijs voor een uitzonderlijke culturele prestatie of activiteit. Als cartoonist Gil won hij met zijn cartoon Legaal Wildplassen de Zilveren Hoed 2023 op het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist. Met die tweede plaats gaf hij 1.900 cartoons van 470 cartoonisten wereldwijd het nakijken. De Barakkenaar is een oud-docent van het VTI Menen en is lid van de kunstenaarsvereniging Val Colores.

“Eigenlijk houd ik me meer bezig met het schilderen van schilderijtjes. Maar ik ben weer herbegonnen met cartoons tekenen. Van Legaal Wildplassen had ik niet veel verwacht. Maar omdat ik wel van het absurde hou, dacht ik: ik zal eens een zotte maken”, glimlacht hij.

Vzw Grensrock

Cultuurprijswinnaar Vzw Grensrock zette de voorbije decennia Menen op de kaart als festivalstad. Sinds twee jaar wordt de site van Park Ter Walle omgetoverd tot een sfeervolle festivalweide, waar menig organisator jaloers op is. “Het is geestig om waardering te krijgen van de stad Menen en de Menenaars”, zeggen Tim Lefever en Johan Descamps.

“Elk van onze 300 vrijwilligers verdienen een stukje van deze prijs. Zonder hen is Grensrock niet mogelijk. Ook de steun van de stad Menen en onze lokale sponsors zijn onontbeerlijk. Samen maken we van het festival een Meens gegeven en slagen we erin om het gratis te houden, zodat iedereen kan komen”, besluiten Tim Lefever en Johan Descamps van de vzw Grensrock.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier