https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Culturele vereniging ‘Uitwijken’ viert tiende verjaardag met fietskaart

Het Uitwijken-team heeft het voorbije decennium op 73 verschillende locaties meer dan tweehonderd publieksmomenten ingericht. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vandaag werd in Brugge de ‘Uitwijken fietsroute’ voorgesteld. Aan de hand van een nieuwe knooppuntenroute kan je er het Brugse Ommeland mee verkennen, en er steken ook vijf ‘wandelommetjes’ bij door Brugse wijken.

Uitwijken, een initiatief van Brugge Plus dat cultuur naar de Brugse wijken brengt, bestaat tien jaar. Om dat te vieren, werkten Brugge Plus en het Brugse Ommeland samen een nieuwe knooppuntenfietsroute uit.

“Onze binnenstad is wereldberoemd, maar de Brugse wijken zijn voor velen onbekend terrein. We zijn dan ook blij met deze nieuwe fietskaart, die de verborgen plekjes rond de binnenstad aaneenrijgt”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). In 2020 zet Westtoer in het Brugse Ommeland ook verborgen erfgoedplekjes in de kijker.

“Brugge Plus en Westtoer hebben elkaar gevonden in een mooie missie: bezoekers verrassen met onontdekte landschappelijke en stedelijke schatten. Dat is nu meer dan ooit een meerwaarde”, zegt schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A). Ook West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Sabien Lahaye-Battheu, tevens voorzitter van Westtoer, verwijst naar corona. “Veel mensen hebben de voorbije maanden de fiets herontdekt. In mei noteerden we zestig procent meer fietsers op onze fietsnetwerken”, klinkt het.

Vijf ‘wandelommetjes’

De nieuwe fietskaart speelt hier handig op in. Een tocht van liefst 78 kilometer, doorheen een afwisselend landschap met dorpjes en polders, bossen, kastelen en kanalen, rijgt via de bestaande knooppunten de mooiste plekjes in het Brugse Ommeland aan elkaar. Voor de minder geoefende fietser zijn er ook lussen mogelijk van 33, 29 of 21 kilometer.

Onderweg kan je de benen strekken tijdens een van de vijf ‘wandelommetjes’ die op de kaart staan. Die wandelingen, in lengte variërend van 1,5 tot 3 kilometer, leiden je langs onbekende en verrassende plekjes. “Al wandelend krijg je leuke weetjes mee, die zelfs voor de rasechte Bruggelingen een verrassing zullen zijn”, aldus nog schepen Pierins.

De fietsroutes doen ook heel wat plekjes aan waar de karavaan van Uitwijken de afgelopen tien jaar halt hield. “Proficiat aan het Uitwijken-team dat het voorbije decennium op 73 verschillende locaties meer dan tweehonderd publieksmomenten heeft ingericht. Met deze fietskaart brengen we wéér op een fijne manier mensen in beweging en laten we ze onze stad volop ontdekken en herontdekken”, besluit burgemeester De fauw.

Alle inwoners van Brugge krijgen van de nieuwe fietskaart een gratis exemplaar als bijlage bij het stadsmagazine van juni. De kaart is ook gratis te verkrijgen bij In&Uit (Concertgebouw Brugge) en via shop.westtoer.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.