De Brugse gemeenteraad keurde dinsdagavond een wijziging goed aan het reglement van de Uitpas. Van zodra verenigingen (sport, jeugd of cultuur) meer dan 10 procent leden hebben met recht op het kansentarief wordt er voortaan een extra compensatie voorzien vanuit de stad Brugge. Dit om de instapdrempel in de Uitpas voor verenigingen te verlagen.
Het schepencollege besliste op 13 juli 2021 in te stappen in de Uitpas. Die Uitpas is een spaar- en voordelenkaart voor de vrijetijdsector, maar ook een kortingskaart voor mensen die recht hebben op een kansentarief.
Extra ondersteuning
Voor erkende Brugse verenigingen (uit de sport-, jeugd- en cultuursector) die geen professionele werkkracht in dienst hebben en die instappen in het Uitpas-verhaal is de kostendeling als volgt: de deelnemer betaalt 20 procent, het stadsbestuur past 70 procent bij en de vereniging 10 procent.
De beslissing om 10 procent meer te betalen dient om extra ondersteuning te bieden aan Brugse verenigingen die open staan voor deze doelgroep. Daarom zal deze ondersteuning gedragen worden door het Brugse stadsbestuur.
Armoede
Volgens cultuurschepen Nico Blontrock :creëert de Stad met de extra ondersteuning een plafond voor de kosten voor verenigingen met veel mensen in armoede: “ Het compensatiebedrag wordt berekend op de totale kostenderving van de vereniging via de Uitpas, in verhouding tot het aantal leden boven de 10 procent. Dus niet enkel op lidgelden, maar ook op kampen, evenementen en dergelijke.”
“We merkten dat erkende Brugse verenigingen die veel leden hebben met kansentarief, de solidaire kostendeling die gepaard gaat met een instap in Uitpas, niet kunnen dragen. De nieuwe 10 procent regel zou verenigingen met een groot aantal leden in armoede over de streep kunnen trekken om toch van de Uitpas te genieten.”
“Het vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede zal hierdoor ook uitbreiden. Ik schat nu in dat een tien a 15 tal verenigingen hierop beroep zullen doen én ik hoop eigenlijk dat het er meer worden, omdat dan zou blijken dat de Uitpas wel degelijk werkt als toeleider naar het verenigingsleven toe”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier