Brugs filmkoppel maakt Franstalige langspeelfilm zonder subsidies

Een beeld uit de film Direction Lourdes. © GF
Redactie KW

Het Brugse koppel Bo en Gustavo Catilina sloeg de handen in elkaar om hun vele kunstzinnige passies te combineren in een langspeelfilm. Hoewel ze een achtergrond hebben van theater, muziek en dans noemen ze zich wat film betreft ‘self made men’.

Direction Lourdes is een Franstalige road movie die het verhaal van Leopold vertelt, een wereldvreemde jongeman die noodgedwongen op road trip naar Lourdes moet om zijn zieke vader te redden met behulp van een mirakel. Wanneer hij onderweg Lola ontmoet, wordt alles nog ingewikkelder. Het is een romantische komedie die gaat over het loslaten van oude idealen. Een verhaal waarin twee werelden botsen en waarin twee extremen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Zal de liefde hun ideologie of non-ideologie overwinnen?

Zonder subsidies

Bo en Gustavo hebben eerder al drie kortfilms gemaakt waarvan hun laatste, The Flight of the Humble Bee, geselecteerd werd voor een aantal festivals, waaronder het Wildlife Conservation Film Festival in New York. Na hun eerste kortfilms besloten ze om hun droom te realiseren en een langspeelfilm te maken. “Omdat we newbies waren in de filmwereld zonder naam en faam en door onze onervarenheid, zat het er niet in om aan te kloppen bij het VAF voor subsidies of gebruik te maken van tax shelter of Screen Flanders”, vertellen ze.

Opnames in Brugge

Daarom beslisten ze om het financiële aspect op een andere manier op te lossen, uiteindelijk werd het een nul euro-budgetfilm, gemaakt samen met vrienden en enthousiastelingen en namen ze vrijwel alle mogelijk taken van een filmcrew op zich. “We realiseerden ons hoe plezierig de fun and games van de opnames zelf waren wanneer we halfweg de postproductie zaten. Het monteren, de kleurcorrectie, de soundmix, de special effects… hadden we enorm onderschat.” Het koppel componeerde ook zelf de soundtrack. “Het prettigste was het hele verhaal bedenken en dat dan in een filmscript gieten en natuurlijk de opnames zelf.” De opnames gebeurden in Brugge en doorheen heel Frankrijk tot in Lourdes.

Crowdfunding

Op de filmpremière zelf is het nog even wachten, want eerst wordt de film ingestuurd naar filmfestivals. Om het inschrijvingsgeld te kunnen betalen, heeft het koppel een crowdfundingcampagne gestart op IndieGogo. Daar krijgen mensen in ruil voor hun donaties perks, exclusieve collectors items die met de film te maken hebben. Als topprijs wordt de iconische filmauto, de Rover 75, weggegeven voor de donatie van 5.000 euro. Bo & Gustavo zijn inmiddels gestart met de voorbereiding van hun volgende langspeelfilm.

De trainer van de film kan hier bekeken worden en de crowdfundingpagina hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier