Boudewijn Seapark: “Onze reserves hebben we bij de vorige sluiting gebruikt…”

Boudewijn Seapark reageert verrast en kwaad op de beslissing van het Overlegcomité om de pretparken en indoor dierentuinen te sluiten. “Weer zijn wij het slachtoffer…”

Boudewijn Seapark weet nog niet wat ze zullen doen: gedeeltelijk openen of volledig sluiten. © Davy Coghe

Bij Boudewijn Seapark vindt momenteel druk overleg plaats na de persconferentie van het Overlegcomité. Dat beslist dat pretparken en indoor dierentuinen moeten sluiten, zeker tot 19 november. “We weten nog niet hoe we zullen reageren”, zegt directeur Lars van den Ham. “In theorie geven wij met de dolfijnen voorstellingen, net zoals in de bioscoop of het theater gebeurt. De hele zomer hebben we ook volgens dat protocol gewerkt, dat zwaarder was dan dat voor de dierenparken. Maar dan mogen we slechts 200 toeschouwers toelaten waar normaal 1.800 mensen kunnen zitten… Gaan we enkel door met de shows van de zeeleeuwen, die buiten plaatsvinden? Zullen we onze jaarlijkse ijspiste openen of zullen we die deze winter achterwege laten? We weten het nog niet. Ik denk dat we opnieuw volledig gaan sluiten en bij de overheid zullen aankloppen voor steun.”

Dan zou het de tweede keer zijn dat Boudewijn Seapark dan volledig de deuren zou sluiten. “Weer zijn wij het slachtoffer. En het zijn weer maatregelen die niet uit te leggen zijn. Dierentuinen mogen wel open blijven, zogezegd omdat er daar minder wachtrijen zijn. Maar als ik naar de pandaberen wil kijken, zal ik daar ook moeten aanschuiven. Dit is opnieuw willekeurig beleid. Ik begrijp dat er maatregelen genomen moeten worden, maar maak dan dat ze voor iedereen gelijk zijn. Het hangt ook nu weer met haken en ogen aan elkaar. In de dierentuinen mogen de mensen wel binnen, maar ze mogen niet eten en drinken. Is dat vol te houden voor kinderen? Erg gezond lijkt me dat niet. Dit is een maatregel om het de pretparken onmogelijk te maken, denk ik.

Boudewijn Seapark dringt nu aan op een overleg met de bevoegde ministers en Toerisme Vlaanderen. “Wat kunnen ze doen voor ons. Een hinderpremie van 4.000 euro was leuk voor mensen met een broodjeszaak, maar voor ons betekende dat niets. We hadden reserves, maar die hebben we bij de vorige sluiting moeten aanspreken. Het wordt een winter waarin we zullen moeten overleven. Een winter waarbij het personeel weer technisch werkloos zal zijn. Opnieuw zijn zij het slachtoffer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.