Vierde Stripweekend met Jommeke in het Oostends

De Oostendse stripbeurs werd voorgesteld aan boord van het zeilschip Mercator: we zien v.l.n.r. Redgy Stubbe, Dedée Delperdange,, uitgever Peter Bonte, tekenaar Philippe Delzenne, voorzitter Geert Ollieuz en bestuurslid Bart Beernaerts van de Lustige Kapoentjes © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

De Oostendse stripofielenclub De Lustige Kapoentjes organiseert op 6 en 7 mei in OC De Blomme op Stene de vierde editie van het gratis Stripweekend.

Op zaterdag komen tientallen stripauteurs hun werk signeren. Belgische stripmakers, maar ook auteurs uit Frankrijk, Nederland en zelfs Bosnië tekenen present. De Nederlandse striptekenares Renée Rienties, die binnenkort een album uitbrengt over de West-Vlaamse coryfee Camille, zal aanwezig zijn. Karikaturist Bart Simoens komt live werken, er is een workshop zeefdrukken en er wordt een ‘mystery guest’ aangekondigd.

Op zaterdag wordt ook de Gouden Wullok uitgereikt aan een veelbelovend, jong striptalent. De laureaten krijgen in de maand juni een tentoonstelling in de stedelijke Bibliotheek Kris Lambert. Daarnaast wordt een Lifetime Achievement Award toegekend aan de geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys. De trofee zal ontvangen worden door Jo Berckmans, zijn weduwe, en Sarina Ahmad-Nys, zijn kleindochter.

Jommeke

Tijdens de stripbeurs wordt ook De Mandoliene van Carliene voorgesteld. De strip, die uitkomt in samenwerking met uitgeverij Bonte uit Brugge, is de Oostendse versie van het 166ste Jommekesalbum De mandoline van Caroline. De keuze viel op een verhaal dat zich deels aan de kust afspeelt. Roland Desnerck, specialist van het Oostendse dialect, zorgde voor de tekst. Tekenaar Philippe Delzenne voorzag het album van een nieuwe kafttekening, waarop vuurtoren Lange Nelle prijkt, en ook een voorbijvliegend stuk partituur van de TC-Matic-hit Oh La La La als hulde aan Arno Hintjes. Philippe zal eveneens aanwezig zijn om dit nieuwe album te signeren.

De Mandoliene van Carliene kan nu al besteld worden. Een softcover kost 15 euro, een hardcover 25 euro. Verzendkosten bedragen 5 euro. Bestellen kan per e-mail naar delustigekapoentjes@outlook.com met vermelding Mandolien soft- of hardcover en je volledig adres. Overschrijven op BE 39 9734 1127 8519 met dezelfde vermelding. De opbrengst van het album en het weekend wordt geschonken aan de vzw Duinhelm voor de heropstart van Lizette en Lucien, de lunchbars die zwaar getroffen werden door de gasexplosie in oktober vorig jaar. Meer info bij geert_ollieuz@skynet.be of 059 80 63 64.

Toegang gratis

Ook op zondag is de toegang tot de Stripbeurs gratis. Er zijn tientallen standhouders en signerende stripauteurs, naast bordspelen, grimeurs, karikaturisten en een doodle-artieste. De stripbar is het hele weekend open en op zondag komt er een heus frietkot bij. (FRO)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.