Sandy Terryn heeft met ‘Rusteloze Omwegen’ derde roman uit: “Liefde en geloof staan centraal in deze gids voor het leven”

Sandy Terryn heeft in drie jaar tijd drie boeken geschreven. © Frank Meurisse
Redactie KW

De schrijfmicrobe heeft Sandy Terryn (49) uit Izegem duidelijk te pakken. De federaal ambtenaar heeft in drie jaar tijd drie boeken geschreven. Hij tackelde reeds onderwerpen als het geloof en de politiek en dit keer staat de ziel centraal. Zijn derde literaire worp heet ‘Rusteloze Omwegen’ en is een vormingsroman waarin hoofdpersonage Alexander een hele psychologische metamorfose meemaakt.

Sandy debuteerde in 2021 met ‘De Westerse Migrant’, een boek waarin hij op tragikomische wijze onze consumptiemaatschappij fileerde en hij schreef wat er gebeurt als je als westerling naar Noord-Korea zou emigreren. In zijn tweede boek ‘Wachten op het Einde’ stopte hij dan weer een scherpe analyse van onze politiek correctie samenleving.

Leven opbouwen

“In mijn nieuwste boek staat de lijdensweg van dit leven en de hoop die hoofdpersonage Alexander Dupont vindt in de liefde en het geloof centraal”, vertelt Sandy. “Waar in mijn vorige boeken geloof en politiek centraal stonden zou ik dit boek een gids voor het leven durven noemen. Alexander start van niks en bouwt zijn leven terug op. Hij is voorbestemd om samen met zijn broer de familiebakkerij verder te zetten, maar dat is buiten het noodlot gerekend. Daardoor raakt zijn familie vervreemd en hij beseft in zijn puberjaren dat hij het alleen zal moeten redden. Daarna begint voor hem een zoektocht, die naar zijn ware zelf moet leiden. Dat is geen sinecure, want hoe meer kennis hij krijgt, hoe meer hij lijkt te lijden. Ook doen de grote maatschappelijke veranderingen hem tot het besef komen dat hij zijn identiteit stilaan aan het verliezen is. Zijn zoektocht leidt hem tot bij de grote filosofen, klassieke muziek en de ware levensvragen, die op een diepzinnige manier aan bod komen.”

“Op een gegeven moment verzeilt Alexander ook Roemenië. Eerst ontmoet hij in Sint-Petersburg een Roemeense vrouw. In dat opzicht is het zeker ook een ode aan Oost-Europa, dat voor ons westerlingen nog een te grote onbekende factor is. Weinigen weten wie mensen als de Roemeense dichters Bacovia en Eminescu zijn. Ik vermeld ze in mijn boek, dat ik als een pleidooi zie om je blik te verbreden. Alexander leert dat in het Westen alles mogelijk moet zijn, maar ontdekt door naastenliefde dat ook de vrijheid bestaat om ‘neen’ te zeggen. In al mijn boeken gaan de personages door een soort van existentiële crisis, maar het grote verschil is dit keer dat Alexander niet fatalistisch is. Hij vecht terug om een oplossing voor die crisis te vinden. Dat klinkt allemaal beladen, maar het leest vlot. Het verhaal gaat vooruit en ik verlies me niet in eindeloze details.”

Nieuwe ideeën

Sandy wil ondertussen blijven schrijven. “Mijn volgende project wordt geen roman, maar ik heb een paar ideeën rond kortverhalen, al zijn die nog pril”, verklapt hij al.

‘Rusteloze Omwegen’ is uitgegeven bij Beefcake en is online en via de boekhandels te bestellen. De kostprijs bedraagt 21,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier