Raf De Boever klaagt in boek ‘Het ultieme taboe’ wantoestanden in Congo aan

Raf de Boever kaart de onverschilligheid in België tegenover apartheid in Congo aan in zijn nieuwe boek.©Edwin Fontaine
Raf de Boever kaart de onverschilligheid in België tegenover apartheid in Congo aan in zijn nieuwe boek.©Edwin Fontaine
Redactie KW

Raf De Boever kaart in zijn nieuwe boek ‘Het ultieme taboe’ de onverschilligheid van ons land voor het kolonialisme aan. “Leopold 2 zorgde in Oostende ook voor aartslelijke zaken”, luidt het.

Historicus Raf De Boever (72) schreef in de jaren ’70 een universiteitsstudie over de Belgische publieke opinie tegenover Leopold II. “Mijn interesse en kennis is niet van gisteren. Men weet niet hoe de vorige en huidige generatie in ons land dacht over de kolonisatie. Ik heb de periode van 1885 tot nu in kaart gebracht. De meeste werken gaan over de periode van Leopold II en de wreedheden ter plaatse. De rol van de Belgen werd nog nooit op zo’n manier beschreven. Tot in de jaren 80 werd enkel geschreven over weldaden en via de scholen werd de euforische boodschap over het kolonialisme doorgegeven. ” De Boever heeft het over de drie vorsten die volgens hem een rol hebben gespeeld : “Ook de rol van Boudewijn, als voorzitter van de koloniale raad, en onze huidige koning belicht ik. Hij heeft vooral een rol gespeeld in de appreciatie nadien. Zijn afwezigheid op de opening van het Afrikamuseum en het uitdrukken van zijn grote spijt over wat er gebeurde in Congo zijn zeer belangrijke momenten.” Volgens De Boever had ook onze samenleving een grote verantwoordelijkheid. “Iedereen heeft het over het standbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers, maar links daarvan hangt een plaket ter ere van massamoordenaar Aristide Doorme.”

“Er werd 100 jaar lang enkel geschreven over weldaden in Congo”

De Boever heeft een duidelijke mening over het verwijderen van beelden : “Het is geen oplossing om beelden zoals aan de Drie Gapers weg te nemen en ze weg te stoppen in kelders of musea waar ze door de grote massa niet worden bezocht. Kleinere borstbeelden zoals op het Clementinaplein mogen gerust weg. Hij onterfde zijn dochters, maar dan plaatsen ze wel een beeld van hem in het park genoemd naar één van hen. Maar de stad moet vooral meer duiden. Zo zou het plaket van Doorme best wat duiding krijgen met een bordje.” In het boek komt De Boever met nog enkele wetenswaardigheden rond Leopold II in Oostende. “ Je kan er niet omheen dat de glamour van Oostende er kwam dankzij Leopold II, maar dit was het resultaat van bloedgeld. De muur die hij bouwde om de koninklijke villa kan je toch niet mooi noemen? En de schuine muur aan de Drie Gapers was er vroeger zelfs rondom de villa. En de Gaanderijen waren afgebakend en bedoeld voor de adel en bourgeoisie. Het gewone volk mocht in de regen lopen. Leopold II zit ook achter het feit dat Bredene geen dijk heeft. Hij haf een golfterrein in De Haan en wilde niet dat er tussen Oostende en De Haan een concurrentiële badstad zou ontstaan. Vandaag blijkt dat een goede zaak voor Bredene.” (efo)

Het Ultieme Taboe is te koop aan 24,5 euro bij de Standaard Boekhandel en Corman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier