Opvallend: net nu de Westhoek kampt met wateroverlast, verschijnt er een roman over de overstromingen van 1993

Manu Mackelberg (coördinator Bewonersplatform), schepenen Martin Obin, Greet Dever en Katleen Winne, auteur Jan Huyghe, hoofdpersonage Geert Leeman, moderator Stefaan Kempynck, gedeputeerde Jurgen Vanlereberghe en Guido Vandenbroucke (conservator van De Blankaart) bij de boekvoorstelling. © SD
Redactie KW

De wateroverlast houdt Diksmuide in de ban, net als dertig jaar geleden. Eind december 1993 werd de IJzervallei in de Westhoek getroffen door een van de grootste overstromingen ooit. Dertig jaar later is er over dat gebeuren een boek. Schrijver Jan Huyghe stelde het voor in oc Walnes.

Van Roesbrugge tot Diksmuide was de IJzer, na bijna een maand regen, op zelden geziene wijze buiten zijn rechteroever getreden. Van een 35-tal hofsteden dienden toen omstreeks Kerstmis – tot zelfs in de kerstnacht – de veestapels geëvacueerd en dit in de duisternis over onzichtbare wegen langs onzichtbare grachten, … het was kantje boord…

De IJzervloed is een leesboek, een streekroman met een 40-tal foto’s en illustraties over het gezin en bedrijf van jonge boer Roel van Vijfhuizen. Zijn hofstede ligt diep in de broeken aan Noordeinde, op de grens met Merkem en een paar minuten gaan van de Blankaart.

Blankaartbroeken

Het boek begint met de wording en vorming van de IJzervallei vele eeuwen geleden, maar zoomt dan snel in op de Blankaartbroeken binnen de kring IJzer-Woumen-Merkem-Noordschote.

De overstroming komt uit de lucht gevallen, maar niet zomaar… Alle aspecten en facetten die Huyghe in zijn boek aanhaalt en beschrijft, zijn terug te brengen onder één noemer die de identiteit van de IJzervallei, en in het bijzonder van de Blankaartbroeken bepaalt: waterLeven in de broeken is leven met water, van seizoen naar seizoen, maar voor de enen te nat, voor de anderen te droog.

Dit verhaal van de overstroming eind 1993 is gebaseerd op het wedervaren van het landbouwersgezin Geert en Carine Leeman-Maeckelberghe, met doorheen heel het boek talrijke ware herinneringen aan Geerts voorvaders Aloïs, Hector en Roger Leeman.

Alarmpeil

Dertig jaar later, 2023, is er op het vlak van het waterbeheer veel ten goede veranderd in de IJzervallei en in de Blankaartzone in het bijzonder. Maar de vrede bewaren mét het water en mét elkaar zal in het prachtige gebied wellicht immer een constante zorg blijven…

En net tijdens de persvoorstelling werd opnieuw het alarmpeil bereikt in het Blankaartbekken. Na de voorstelling trokken velen naar het gebied om met eigen ogen te zien wat ze zonet gehoord hadden.

(SD)

Meer info over het boek kun je krijgen op 058 51 24 98. of bij jan.huyghe@proximus.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier