Opbrengst boek gaat naar Blauw Kruis van de Kust

Voorzitter Fabrice Goffin, samen met enkele vrijwilligers. (foto Peter Maenhoudt)©Peter MAENHOUDT
Voorzitter Fabrice Goffin, samen met enkele vrijwilligers. (foto Peter Maenhoudt)©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Deze week verscheen het boek ‘Boef’ van schrijfster Jana Elza Wuyts. Het boek gaat over hoe ze een wilde Spaanse berghond in huis nam. Bijzonder: per verkocht exemplaar gaat er een euro naar organisaties die zich inzetten voor hondenwelzijn. Een van die organisaties is het Blauwe Kruis van de Kust. Daar slaken ze een zucht van verlichting nu het einde van de coronacrisis in zicht is, al is hun werking nooit stilgezet. Er zijn zelfs nooit méér katten geadopteerd dat het voorbije jaar.

Boef van Jana Elza Wuyts vertelt het verhaal van Boef, een wilde hond uit Spanje. Het schuwe dier komt uit de bergen en heeft zich aangesloten bij de dorpshonden. Hij laat zich door geen mens aanraken. Langzaam groeien ze naar elkaar toe. Wanneer zijn leven in gevaar komt, kan Jana Elza niet van aan de zijlijn toekijken. Samen met haar man, schrijver Marnix Peeters, begint ze aan een aartsmoeilijke onderneming. Kunnen ze het wilde dier redden en laten wennen aan een leven als familiehond?

Per verkocht exemplaar gaat er een euro naar organisaties die zich inzetten voor hondenwelzijn, waaronder Het Blauwe Kruis van de Kust. “Ik heb het boek nog niet gelezen, maar er al heel veel goede dingen over gehoord”, vertelt voorzitter van het Blauwe Kruis Fabrice Goffin. “Het is fantastisch dat wij een van de goede doelen zijn. Ik ben dan ook enorm dankbaar, voor alle initiatieven. Het is een mooie erkenning.”

Werking op laag pitje

De giften zijn zeker welkom voor het Blauwe Kruis, want tijdens de coronacrisis konden ze op minder inkomsten rekenen. “Wij zijn een vzw en dus afhankelijk van giften. Onze evenementen, braderieën enzovoort waar we fondsen inzamelden, dat viel allemaal weg. Maar goed, we hadden voldoende om open te blijven. Toch zijn we blij dat we dat allemaal weer kunnen opstarten. We kijken ook uit naar de lessen die we binnenkort opnieuw kunnen organiseren.”

Gelukkig lag de werking van het asiel niet stil de voorbije maanden.

“Ik ga niet ontkennen dat het zeker heel wat uitdaging met zich mee bracht”, knikt Fabrice Goffin. “Normaal gezien kunnen wij rekenen op een ploeg van vijftige vaste vrijwilligers die gaan wandelen, voor de poezen zorgen enzovoort. Dat stond op een laag pitje. Maar ik ben kan met veel vreugde zeggen dat we er toch in geslaagd zijn om iedere hond elke dag zeker drie uur uit zijn kennel te laten.” Nog een effect van de coronacrisis: veel meer adopties. “Klopt, vooral bij de katten. Ik hoop natuurlijk dat het geen neerwaarts effect heeft, dat er niet ineens veel meer katten binnen komen. Bij de honden is het aantal stabiel gebleven.”

Door de crisis was er ook tijd om eens in de statistieken de duiken: “Tussen 2017 en 2020 hebben we meer dan 620 dieren opgevangen. Dat is een fenomenaal cijfer.”

Ondertussen vlotten de werken aan de nieuwbouw van het asiel. “De grondfunderingen zijn gelegd en we zijn volop bezig met het onderhandelen met verschillende bouwheren. We gaan in fases werken. Ik hoop om dit jaar nog het huidige kantoorgebouw te kunnen slopen, een container in de plaats te zetten en zo al een van de nieuwe gebouwen te bouwen”, geeft Fabrice nog mee.

Het boek ‘Boef’ is uitgegeven door Pottwal Publishers, telt 180 blz. en kost 19,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier