‘Oostendse Totjes’ eerste boekje van Geert en Martine

Illustratrice Martine Dosselaere toont de eerste exemplaren van het verhalenboek ‘Oostendse Totjes’. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Geert Barbier schreef twaalf verhaaltjes met een knipoog en Oostende als rode draad. “Het is een ode aan de stad waar ik mijn jeugd doorbracht”, zegt de auteur. Martine ‘Tine’ Dosselaere illustreerde.

“Ik liep school in het college en bewaar mooie herinneringen aan mijn geboortestad”, zegt Geert Barbier (73). Zijn werk bracht hem over de hele wereld en nu woont hij in Thailand. Hij verblijft vaak in België bij zijn zoon of vrienden in Oostende. “Ik had enkele dromen en wou daar iets mee doen. Ze spelen zich af in Oostende of gaan over mijn familie. Het meisje dat de trema’s verzamelde gaat over mijn kleindochter en Het Paard gaat over ‘t Peerd aan het begin van de Torhoutsesteenweg. Ik besloot om die verhalen uit te geven onder de noemer Oostendse Totjes. Een totje is een vis, maar ook een gezicht en een kusje.” De verhalen gaat ook over de soldatenberg of het klokje van het Heilig Hart, bijna steeds met Oostende als decor.

Illustraties

Bezige bij Martine Dosselaere (62) woont en werkt in Oostende. “Ik ben al 40 jaar kunstenaar. De laatste jaren teken en schilder ik bijna dagelijks. Soms is het een schets of tekening in een boek dat ik vind in een ruilhuisje. Ik maak ook grotere werken en runde onlangs een pop-up galerie in de Karel Janssenslaan”, duidt Tine. “We zijn vrienden op Facebook en Geert stuurde me zijn verhaaltjes. Die lezen erg vlot en zullen mensen aanspreken. Toen de vraag kwam om te illustreren en het boek samen uit te geven, was dat wel een grote stap, want ik publiceerde nooit eerder als illustrator voor een boek. Ik toon tekeningen en schilderijen met mensen en verwijzingen naar konijnen. Soms is het bestaand werk, maar voor minstens de helft van de twaalf verhalen maakte ik nieuw werk.”

Tine heeft de microbe te pakken: “Er staat al een volgend project op stapel met een dichteres. Ik kijk er erg naar uit.” (EFO)

Oostendse Totjes kost 17,50 euro, werd uitgegeven bij Ambilicious en is te verkrijgen in alle boekhandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier