“Mensen hebben vaak geen begrip voor autisten”: Selina (29) brengt haar dichtbundel nu ook uit in het Nederlands
De gedichtenbundel ‘Inside my dark autistic mind’, waarmee Selina Wild (29) uit Lombardsijde in november vorig jaar debuteerde, is sinds deze week ook in het Nederlands verkrijgbaar. ‘Welkom in mijn donkere autistische geest’ neemt lezers mee op een poëtische reis door de complexe wereld van autisme.
De bundel, bestaande uit 105 pagina’s, biedt een diepgaande verkenning van haar gedachten, als persoon met autisme. Het is een ode aan autisme en een eerbetoon aan haar grootmoeder, en het heeft lovende kritieken ontvangen van lezers en critici.
Selina Hollevoet, geboren op 11 november 1994 in Oostende, schrijft onder het pseudoniem Selina Wild. Ze groeide op in Lombardsijde en woont er nog altijd in de Hoogstraat.
Na haar middelbare school heeft Selina haar opleiding afgerond aan VABI in Roeselare als dierenverzorger. Hoewel ze door haar invalide aandoening niet in staat is om traditioneel werk uit te voeren, heeft ze haar passie voor schrijven omarmd. Met een pseudoniem dat haar ongetemde geest weerspiegelt, weeft Selina Wild verzen die even onbeschaamd als diepgaand zijn. Haar wortels van de Vlaamse kust inspireren haar.
Poëzieboekje
Het ontstaan van haar debuutgedichtenbundel Inside My Dark Autistic Mind begon als een bescheiden verzameling gedichten. “Ik had over de jaren wat gedichten geschreven, nooit met de bedoeling deze te publiceren”, vertelt Selina. “Maar uiteindelijk is het idee ontstaan bij de cover, die uit mijn grootmoeders poëzieboekje van toen ze jong was, komt. De tekening van de boom was getekend door haar vader en is iets dat me toch wel gefascineerd heeft. Dus ik had eigenlijk een cover voor een boek, maar nog geen boekidee op dat moment. Uiteindelijk merkte ik dat ik toch wel meer en meer gedichten schreef, dus ik dacht: waarom deze niet publiceren?”
“Mensen hebben vaak geen begrip voor autisten”
Een vraag is waarom ze ervoor koos om haar gedichten in het Engels te schrijven, terwijl dit niet haar moedertaal is. “Ik heb al van jongs af aan een grote fascinatie voor de Engelse taal”, verklaart Selina. “Het voelt uiteindelijk veel natuurlijker voor mij om in het Engels te schrijven dan in het Nederlands.” En voor degenen die liever in hun eigen taal lezen, heeft Selina goed nieuws: deze week verscheen de Nederlandse vertaling van haar gedichtenboek.
“Toen ik heel jong was, was mijn grootmoeder voor mij de meest belangrijke persoon”, deelt Selina mee, terwijl ze terugdenkt aan de herinneringen uit haar kindertijd. Haar grootmoeder was een steunpilaar, een bron van liefde en warmte in een wereld die soms hard en onbegrijpelijk leek. Maar het noodlot scheidde hen vroegtijdig. “Zij is gestorven in 2009, ik was op dat moment bij mijn grootvader en heb toen eigenlijk haar overlijden en begrafenis heel intens en van dichtbij meegemaakt”, vervolgt Selina, met weemoed in haar stem. “Meer dan 14 jaar later is dat gemis nog steeds even sterk. Veel gedichten zijn dan ook opgedragen aan haar.”
Dagelijkse strijd
Voor Selina is autisme niet alleen een deel van haar identiteit, maar ook een dagelijkse strijd om te navigeren door een wereld die niet altijd begrijpt wat het betekent om anders te zijn. “In 2018 heb ik een beroerte gehad”, vervolgt ze. “Sindsdien zijn veel van mijn autistische kenmerken versterkt. Geluiden zijn luider, geuren zijn intenser. Ik raak veel sneller overweldigd dan voorheen. En dat zorgt nog wel voor problemen”, geeft ze toe.
“Mensen hebben vaak geen begrip voor autisten”, begint Selina. Ze haalt een voorbeeld aan uit het dagelijks leven. “Een poging om het winkelen makkelijker te maken voor autisten door de achtergrondmuziek zachter te zetten, resulteerde in onbegrip en weerstand. Maar voor mensen met autisme is het een cruciale aanpassing die het verschil kan maken tussen comfort en overweldiging.”
Maar er klinkt ook hoop en vastberadenheid. “Mijn toekomstplannen en dromen? Mijn eigen plaatsje hebben, nog verhalen schrijven en boeken uitbrengen”, besluit ze.
Blijven lezen
Haar boodschap aan anderen: “Stop alsjeblieft met het veroordelen van anderen, je weet niet wat ze doormaken of moeten doorstaan.” En tot slot, een eenvoudige maar krachtige oproep: “Blijf vooral allemaal lezen!”
‘Inside My Dark Autistic Mind’ en ‘Welkom in mijn donkere autistische geest’ zijn gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books en kost 17,99 euro (paperback) of 24,99 euro (hardcover).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier