Marc Casier brengt toch vierde boek ‘Zo was Mariakerke’

Het vierde boek van Marc Casier is opnieuw een collector’s item. © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Negen jaar na het derde boek presenteert heemkundige Marc Casier het vierde deel van zijn reeks Zo was Mariakerke.

Bij het begin van het vorige decennium bracht Marc Casier (74) drie encyclopedieën uit met foto’s en tekst over het Mariakerke van lang en minder lang geleden. Heel wat geïnteresseerden kochten deze drie kijk- en leesboeken en kregen zo een duidelijk beeld krijgt hoe Mariakerke er vroeger uit zag. Marcs inzet voor Mariakerke leverde hem in 2012 zelfs de titel van Verdienstelijke Mariakerkenaar op. Deze erkenning was in initiatief van de Handelaarsbond Mariakerke, Raversijde en Omliggende en het Sport- en feestcomité Mariakerke.

Dankzij corona

“Ik had na mijn derde boek inderdaad beloofd zeker geen vierde boek meer te maken, maar corona en de daaraan verbonden lockdowns hebben er anders over beslist. Ik kon niet overwinteren in Gran Canaria op de Canarische Eilanden, en kwam als vanzelf meer achter mijn bureau terecht. De zin om een vierde boek samen te stellen, kwam snel terug. Zeker omdat mensen die ik over mijn voornemen vertelde, me aanspoorden de daad bij het woord te voegen. Na maandenlang zoek- en puzzelwerk is het resultaat eindelijk verkrijgbaar. Dit vierde boek werd iets anders opgevat dan de vorige drie. Het naslagwerk bevat minder postkaarten, maar wel meer foto’s en tekst. Alles samen bladert de lezer doorheen 352 bladzijden met meer dan 600 afbeeldingen met de bijhorende uitleg.”

Veertig thema’s

“Dit vierde deel van Zo was Mariakerke bevat opnieuw tal van nooit eerder gepubliceerde foto’s waarbij Mariakerke en de Nieuwe Koers centraal staan. Zelf werd ik in deze wijk geboren als jongste zoon in een gezin met zes kinderen. Ook nu nog woon ik in de Nieuwe Koers. De verschillende onderwerpen in mijn vierde boek worden ondergebracht in een veertigtal thema’s. De lezer verneemt meer over de Hamiltonhoeve, de duivenschieting, de Wellingtonrenbaan, Kamiel Dehouck, het Blauwe Kruis van de Kust, het Royal Palacehotel, het Carolinehof, groenteveiling De Kust, kraamkliniek Wante, de wijkpolitie, … Ook heel wat bekende en minder bekende straten komen aan bod, net als de dingen waar ik me aan erger. Zeg nooit nooit, maar meer dan waarschijnlijk is dit het slot van mijn boekenreeks Zo was Mariakerke. Nu is het de beurt aan de jongere generatie om de geschiedenis van deze belangrijke Oostendse wijk vast te leggen”, aldus nog auteur Marc Casier. (BVO)

‘Zo was Mariakerke’ kost 49 euro. Schrijf dit bedrag over BE95 9734 1671 4458 van Marc Casier. Delen 1 tot 3 van ‘Zo was Mariakerke’ worden herdrukt wanneer minstens 200 mensen interesse laten blijken. Dit kan op 0477 82 11 97 of marcasier@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier