“IJs moet je leren begrijpen”

Christophe Declercq.© (Foto EDB)
Christophe Declercq.© (Foto EDB)
Redactie KW

Voor de vierde keer pakt Christophe Declercq (52) uit met een ijsboek. “Bij ‘het Grote ijsboek’ is de doelgroep nog iets ruimer”, aldus Christophe, die vakleraar banket en ijs is aan Ter Groene Poorte in Brugge.

Christophe Declercq is afkomstig uit Wevelgem en woont al jaren met zijn gezin in Marke. Verschillende bak- en ijsboeken zijn al van zijn hand. Zijn Bakbijbels zijn uitverkocht en Bakken voor Iedereen 1 en 2 worden herdrukt en verschijnen weer eind mei. Nu brengt hij al zijn vierde boek over ijs uit, daar zat er één tussen voor professionelen.

“Het vorige ijsboek werd al verschillende keren herdrukt en weer zijn we op een moment dat ze uitverkocht zijn,” vertelt Christophe. “Er moest beslist worden of er weer zou herdrukt worden, maar ik kon ook voor een volledige herwerking gaan.” Na beraadslaging werd beslist om het basis ijsboek te vervangen door ‘Het Grote ijsboek’. “De doelgroep is nog een tikkeltje ruimer. Het boek is niet enkel voor de beginnende ijsbereider bedoeld, maar er staan ook recepten, technieken en informatie in voor mensen die al iets verder zitten in het maken van ijs.”

In het Grote ijsboek vinden we nog iets meer heel eenvoudige stap-voor-stapfoto’s met een duidelijke uitleg erbij. Het is een heel luchtig boek dat aangenaam is om te bekijken. De recepten zijn gemakkelijk te maken. “Dit keer is er ook aandacht voor veganistisch ijs en er zijn eveneens recepturen voor ijs zonder toegevoegde suikers.”

Groenten

In het boek is er ook aandacht voor hartig ijs. “Zo vind je er een sorbet met tomaten, mozarella en olijfolie en ook sorbet van appel en wortel, misschien wel het ideale sorbet om kinderen meer groenten te laten eten! De combinatie van appel en wortel dronk ik als kind veel uit de centrifuge. Daar haalde ik de inspiratie om er verder iets mee te doen.”

Christophe geeft in Ter Groene Poorte in Brugge banket. “In de derde graad zijn er lessen over ijs in en in het zevende jaar wordt het ijsgedeelte echt aangepakt. Ik betrek de leerlingen meer en meer in het leren begrijpen van ijs. Ze mogen er ook zelf smaak leren in steken. Als ze de smaak hebben leg ik hen uit hoe ze er een ijsreceptuur kunnen van maken. Daar komen mooie resultaten uit. IJs moet je leren begrijpen. Daarom dat ik vooraan in het boek ook informatie meegeef over grondstoffen.”

Het Grote ijsboek omvat 202 bladzijden. De vormgeving werd gedaan door Katrien Van De Steene en Heikki Verdurme zorgde voor de foto’s. Het boek kost 25 euro en is te koop in alle boekhandels en het is zowel in het Nederlands als in het Frans beschikbaar. Info via Instagram: declercqchristophe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier