Bibliotheek Bibdoc De Bron bestaat 135 jaar:“Niet zomaar een bibliotheek”

Vrijwilligers Johny Dutoit, Jean-Pierre Veys, Mia De Vos, Bea Abeel, Zuster Edith Provoost, Roos Seynaeve, Claire Maes, Rita Hens en bibliothecaris Mieke Michiels in De Bron. Bram Rosseel ontbreekt. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De bibliotheek Bibdoc De Bron aan de Marktstraat 88 in Harelbeke is de enige niet-gesubsidieerde openbare bibliotheek van Vlaanderen. Ze bestaat 135 jaar en viert dit in november. “In de Boekenmaand willen we dit extra in de verf zetten”, zegt bibliothecaris Mieke Michiels en vrijwilliger Johny Dutoit.

Bibdoc De Bron is gespecialiseerd in praktische theologie en godsdienst en is op dat vlak uniek in haar soort in Vlaanderen. Je treft er boeken aan over religie en godsdiensten in het algemeen, de Bijbel in het bijzonder, kerkgeschiedenis en -documenten, theologie en ethiek, spiritualiteit, sacramenten, liturgie en pastoraal.

“Leerkrachten godsdienst vinden hier het nodige materiaal om hun lessen voor te bereiden: van kleuters tot middelbaar. Er is ook een aanbod aan religieuze tijdschriften, hoewel dit de laatste jaren enorm is afgenomen. Daarnaast is er een verzameling van cd’s en dvd’s, zowel religieuze als algemene. We werken ook veel rond thema’s zoals bijvoorbeeld Allerheiligen”, vertelt bibliothecaris Mieke Michiels, die sinds 2016 de werking van de bibliotheek in goede banen leidt.

Algemene bib

“Het is belangrijk te onderlijnen dat de bibliotheek ook een algemene bib is met een actueel bestand aan romans, novelles, historische werken, filosofie, zingeving in de ruime zin en meer. Dit maakt de bib heel laagdrempelig. De kinder- en jeugdafdeling vervolledigt het plaatje.”

“De kleuterklassen van de lokale vrije basisschool en de gemeenteschool komen geregeld langs met de juf. De klassen van VBO het Heilig Hart komen om de zes weken klassikaal boeken uitwisselen. Elk jaar worden er in februari auteurslezingen georganiseerd voor de leerlingen van het Guldensporencollege Harelbeke.”

Warme plek

De bib heeft 11 bijbelse volksspellen ter beschikking. “Die worden vaak uitgeleend om een vormingsactiviteit in te vullen. Daarnaast zijn er ook 4 educatieve koffers samengesteld over de wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam en boeddhisme. Dit is het werk van priester Guido Debonnet die 20 jaar medewerker is geweest in de bib.”

De bib bevat ook een ruime keuze aan tweedehandse boeken. “Die zijn te koop voor een zachte prijs en in goede staat. Ze worden met zorg behandeld. In de AntiQbron kan je een zeldzaam boek op de kop tikken over heemkunde, kunst, biografieën, enzovoort.

De bib maakt deel uit van een pastoraal centrum en dat merkt de bezoeker meteen. “De klanten worden hier nog persoonlijk geholpen. De laagdrempeligheid is een grote troef. Er worden veel pastorale gesprekken gevoerd. De lezer kan hier op verhaal komen en een luisterend oor vinden. We doen ons best om een sfeer van vertrouwen te creëren. De klant is meestal bij naam gekend”, zegt vrijwilliger Johny Dutoit die team vormt met Jean-Pierre Veys, Mia De Vos, Bea Abeel, Zuster Edith Provoost, Roos Seynaeve, Claire Maes, Rita Hens en Bram Rosseel. “Onze bib is een plek met een hart voor bezoekers.”

Ondanks een beperkt budget is de bib er altijd in geslaagd om stabiel te blijven en zelfs te groeien. Sinds 2023 is de bibliotheek helaas volledig aangewezen op eigen middelen. Daardoor wordt ze misschien bedreigd in haar bestaan.

Historiek

In 1888 startte de Vrije Volksboekerij van Harelbeke in een oud gebouw van het Heilig Hart-Instituut. In 1927 vindt ze onderdak in een lokaal van het weeshuis van het klooster van de zusters Augustinessen in Harelbeke, waarna ze door de jaren heen nog een aantal keer verhuist en van naam wijzigt. In 1934 verhuist de bibliotheek naar de zogenaamde Patronage, een verzamelplaats voor allerlei culturele activiteiten: jeugdwerk, toneel, en handvaardigheid. In 1956 werd de Dekenij Harelbeke opgericht en in 1978 komt het Decreet op het openbaar Bibliotheekwerk tot stand.

In 1981 werd de vzw Openbare Bibliotheek Sint-Salvator opgericht, als tweede vrije bibliotheek in West-Vlaanderen, erkend als deeltijds werkende plaatselijke openbare bibliotheek. In 1987 werd eerwaarde Wilfried Aneca aangesteld als deken van Harelbeke en hij wordt voorzitter van de St. Salvatorsbibliotheek. Anno 2023 is hij dat nog altijd. Monseigneur Laridon vroeg hem creatief na te denken over de bibliotheek zodat die kan blijven bestaan. Dit leidde in 1996 tot de oprichting van het Pastoraal Centrum De Bron dat opgericht is rond de Sint-Salvatorbibliotheek.

www.debron-har.be/bibdoc, www.debron-har.be/antiqbron, bibdoc@debron-har.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier