45-jarige Oostnieuwkerkenaar Steven Margot maakt auteurdebuut met thriller ‘Schijn’

Steven Margot is zelf een verwoed lezer en kan straks zijn eigen boek op het schap zetten.©JOKE COUVREUR
Steven Margot is zelf een verwoed lezer en kan straks zijn eigen boek op het schap zetten.©JOKE COUVREUR
Wouter Vander Stricht

Steven Margot heeft zijn eerste boek uit. Als fan van Stephen King mag het niet verbazen dat zijn keuze viel op een thriller. “Het is mijn omgeving die me na het lezen van het manuscript overtuigd heeft het boek uit te geven. Maar ondertussen ben ik ook met twee andere projecten bezig”, geeft hij mee.

Steven Margot (45) woont met zijn echtgenote Severine Desmet, die aan huis kinderopvang doet, en twee dochters Sien (15) en Lies (11) in de Polenstraat 6. “Zelf groeide ik op in Izegem, mijn vrouw is van Roeselare afkomstig, maar we hebben hier in Oostnieuwkerke met ons gezin onze stek gevonden.”

Bij Vanden Avenne Commodities in Kortrijk werkt Steven op de logistieke afdeling en staat hij in voor de bevrachting en planning. Het bedrijf focust zich op handel en op- en overslag van landbouwgrondstoffen waarmee veevoeders gemaakt worden. Zijn job lijkt mijlenver af te staan van het schrijverschap, maar dat laatste zat er al van jongs af in. “Als kind schreef ik al graag, maar dat viel daarna wat stil. Later met een gezin met kleinere kinderen hadden we andere zaken om handen. Maar nu heb ik wat meer vrije tijd. Onze boekenkast puilt hier uit, lezen doe ik vaak en graag. Het idee voor een eigen boek speelde al sinds 2018 in mijn hoofd. In 2019 ben ik beginnen schrijven, het heeft ongeveer een jaar in beslag genomen.”

Cleane moord

Het verhaal van ‘Schijn’ speelt zich af aan de kust. “Wanneer een jonge vrouw doodgeschoten wordt teruggevonden in de tuin van een villa aan de kust zit het onderzoeksteam aanvankelijk met de handen in het haar. Er komt niet onmiddellijk veel schot in de zaak. Veel verdachten, maar harde bewijzen en een moordwapen ontbreken. Een onwaarschijnlijk cleane moord? Of is er meer aan de hand? Frustratie neemt de bovenhand tot het moordwapen plots op een verrassende plaats opduikt en een onbekende vrouw wel heel vaak in de buurt blijkt te zijn geweest. Niemand kent haar. Wie is ze en wat heeft ze met de moord te maken? En vooral, wáár is ze? Het team gaat koortsachtig op zoek. Het lijkt er echter op dat er nóg een onbekende is, die achter de schermen aan de touwtjes trekt.”

“Ik heb het voordeel dat ik heel vlot schrijf, ik zit nooit naar een wit blad te staren”

“Het gaat om een klassiek verhaal over een moordonderzoek. Omdat ik zelf veel boeken lees, ben ik vertrouwd met de opbouw van zo’n verhalen. Op tv kijk ik ook wel naar dergelijke series en als je iets niet weet over een moordonderzoek, vind je ook veel terug op het internet.”

Steven schreef het verhaal neer, maar het was allesbehalve de bedoeling om het boek uit te geven. “Schrijven doe ik als hobby. Vaak zat ik ’s avonds met mijn koptelefoon op en met mijn laptop de schoot in de zetel te pennen. Maar toen het boek af was, heb ik het eerst eens laten lezen door bekenden. Heel wat mensen uit mijn omgeving hebben het boek ondertussen gelezen. Mijn ouders, mijn zus, broer, schoonzus… En zij waren eensluidend positief en moedigden me aan om het uit te geven. Ook mijn vrouw en dochters pushten me.”

Smaakt naar meer

Een boek uitgeven is ook niet simpel als je niet echt naambekendheid hebt in het wereldje. “Ik probeerde eerst via de klassieke uitgeverijen, maar kwam uiteindelijk bij de Nederlandse Uitgeverij Boekscout uit. Daar zag men brood in mijn boek. Dankzij de uitgeverij beschik je ook over een beeldbank, waarmee je de cover kunt creëren. Over het hele proces gaan toch wel wat maanden. Grote veranderingen zijn er aan het initiële manuscript niet meer gebeurd, maar het boek telt 100.000 woorden en dus werd het nog eens nagelezen op foutjes. Maar op vrijdag 2 april is het zover en is mijn boek beschikbaar. Dat is in eerste instantie online te verkrijgen, maar ik ben van plan om met mijn werk ook wat boekenwinkels langs te gaan. En via sociale media lopen nu al wat bestellingen binnen.”

En een eerste boek smaakt al naar meer. “Ik ben al bezig met twee andere projecten waaraan ik nog wat puzzelwerk heb. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar het gaat weer om thrillers. Ik heb het voordeel dat ik vlot schrijf en een natuurlijke stijl hanteer. Ik zit nooit voor een wit blad met een writer’s block .”

En als hij niet aan het schrijven is gaat Steven nog graag fietsen met vrienden en collega’s, speelt hij gitaar en geniet hij van zijn gezin.

‘Schijn’ is uitgegeven bij Boekscout.nl, telt 262 pagina’s en kost 21,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.