Bart Claeys trekt al voor de dertiende keer op theatertournee in ‘t café

Voor de dertiende keer trekt acteur Bart Claeys de provincie rond met zijn Theater Tournee in ‘T café. De première in Roeselare is al uitverkocht maar er zijn nog 28 andere locaties waar je Echtelijke Illusies kan gaan zien.

Bart Claeys gaat samen met Tine Van Poucke en Stef Eecloo op cafétheatertournee. (Foto SB) © STEFAAN BEEL

Het concept van theater in de kroeg is in onze contreien niet zo bekend. “Bij mijn weten zijn wij de enige dit doen in West-Vlaanderen”, vertelt Bart Claeys. “Het spreekt de mensen nochtans sterk aan. Enerzijds is de drempel om toneel te gaan kijken op die manier wat lager komen te liggen en anderzijds zit de echte toneelliefhebber bijna letterlijk met zijn neus op de scène.”

“We zijn aan de dertiende editie toe en voor het eerst spelen we met z’n drieën. Ik heb het enkele keren alleen gedaan maar meestal toch met twee. Ik had altijd het gevoel dat een klein podium niet meer mensen verdroeg en dat repeteren lastiger werd als je met meer acteurs aan zet bent. Na de voorbije repetitieperiode zijn we echter overtuigd dat we ook met drie kwalitatief hoogstaand en toch intiem kamertheater kunnen brengen.”

KLEINSCHALIG THEATER

“Echtelijke Illusies heb ik voor het eerst gezien in Aalst en ik was meteen verkocht. Dit is een stuk dat perfect past binnen onze visie over kleinschalig theater. Met dit stuk won Eric Assous in 2010 de Molièreprijs als beste Franstalige auteur. Ook Eric Meirhaeghe, die we na zeven regies voor ons toch onze huisregisseur mogen noemen, was meteen enthousiast. We weten ondertussen wat we aan elkaar hebben.”

“Als ondertitel hebben we gekozen voor ‘een bitterzoete rollercoaster’. Het is een praatstuk en dus geen decorstuk. Kan ook niet in een café, er is gewoon geen ruimte genoeg. Dat het stuk voor een groot deel aan de toog wordt gespeeld is natuurlijk mooi meegenomen. In een notendop: een koppel is na dertig jaar huwelijk toe aan het opmaken van de stand van zaken. Ze krijgen daarbij de hulp van een goede vriend en al gauw blijkt dat geen enkele leugen zonder gevolg is gebleven en ook dat geen enkele waarheid zonder gevaar is. Tine Van Poucke is mijn tegenspeelster en Stef Eecloo is de vriend die zich met onze lange relatie komt bemoeien.”

29 KROEGEN

“De première is ondertussen achter de rug. Dat was in de K-Trolle in Roeselare maar we zijn in de Roeselaarse regio ook nog te zien in café de Barlaban, ‘t Bourgondisch Kruis in Beveren en café Rodenbach. Daarnaast zijn er nog voorstellingen in Torhout, Westouter, Dranouter, De Schaduw in Ardooie, in Tielt, Gits, Izegem, Ingelmunster, Brugge, Slypskapelle en Lichtervelde.”

“Allemaal plekken waar we eerder al speelden maar er zijn ook nieuwe locaties in Nieuwkapelle, Kortrijk, Koolskamp, Gullegem en in de Bockor in Ardooie en nu maandag al in café Breda in Roeselare.”

De juiste adressen en de speeldata van de Theater Tournee in ‘t Café vind je op de Facebookpagina van AMA Producties. Tickets kosten 8 euro en de reservatie gebeurt via de deelnemende cafés.

(BCR)

Meer info op www.facebook.com/amaproducties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.