“Als jong meisje was ik al in de ban van verhalen”

© BELGA
Mieke Verhelle

Het vallen van het blad geeft aan dat de Boekenbeurs in het land is. Ook onze nieuwsmanager KW Kortrijk-Menen verliest zich graag in boeken en verhalen…

De regen slaat onophoudelijk tegen het venster. Het licht in de hemel gaat een uurtje vroeger slapen. De wind beukt, de koude nestelt zich in onze botten. Het is duidelijk: winter is coming. En hoewel ik nu alweer snak naar zon, cocktails en terrasjes, heeft de herfst toch ook een charmant kantje.

Het is het seizoen van knisperend haardvuur en wegzakken onder dekentjes. Van boswandelingen, warme chocolademelk en verse soep. Maar het is vooral hét seizoen bij uitstek om boeken te lezen. Het is dan ook niet toevallig dat net in deze periode de Boekenbeurs plaatsvindt. Heel veel auteurs lanceren nu hun nieuwe schrijfsels en hopen dat het onder menig kerstboom te vinden zal zijn.

“Mijn moeder moest echt boven mijn boek komen staan wanneer ze me iets wou zeggen”

Als jong meisje was ik al in de ban van boeken en verhalen. Elk boek van de jeugdafdeling van de bibliotheek in mijn geboortedorp heb ik verslonden. Meer dan eens betrapten mijn ouders me ‘s nachts met een boek onder de dekens, alhoewel ik een goede techniek had om geen licht onder mijn deur te laten schijnen. Als ik aan het lezen was, stapte ik letterlijk een andere wereld binnen. De wereld rond me bestond dan even niet meer. Mijn moeder moest echt boven mijn boek komen staan wanneer ze me iets wou zeggen. De liefde voor verhalen en letters is gebleven.

Het was dan ook vol verwachting dat ik eens naar de Boekenbeurs trok. Voor wie zijn schrijvende idolen wil ontmoeten is het de ideale plek. Ik weet niet wat ikzelf precies verwacht had, maar het was meteen mijn laatste bezoek. Ik zag niet in waarom je naar Antwerpen moest rijden om hetzelfde aanbod aan boeken te vinden dat in Kortrijk evengoed beschikbaar is. Bovendien creëer je een band met je boekenhandelaar. Of het nu in een hip boekenhuis, een keten of zelfs in de bibliotheek is. Je wordt er op je wenken bediend en krijgt er ook heel wat deskundige uitleg. Bovendien kan je je uitje combineren met een warme chocolademelk in het centrum. En zit je nog sneller onder je dekentje om je nieuwe aanwinst te verslinden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.