Acteur en danser Sam Louwyck krijgt een eigen plein in Brugge

Sam Louwyck wordt huisartiest van het Cultuurcentrum Brugge.© Davy Coghe
Sam Louwyck wordt huisartiest van het Cultuurcentrum Brugge.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Cultuurcentrum Brugge heeft zijn huiswerk gemaakt voor volgend seizoen. De lockdown door covid-19 gaf het team alle tijd om een programma van 160 voorstellingen klaar te stomen, die coronaveilig vanaf midden september op de Bruggelingen losgelaten worden. Acteur en danser Sam Louwyck wordt huiskunstenaar en krijgt zijn eigen (tijdelijk) plein in Brugge.

Traditiegetrouw biedt het Cultuurcentrum Brugge een staalkaart van hedendaagse concerten, tentoonstellingen, dans-, circus en theaterproducties. Huiskunstenaars dit jaar zijn Sylvie Crutelle, Sam Louwyck en Anna Vercammen.

Als officiële start van het seizoen wordt het binnenplein van de Sint-Jacobsstraat op zondag 12 september officieel herdoopt in Sam Louwyckplein, een eerbetoon aan deze Brugse acteur en danser.

Net als de twee andere huiskunstenaars zal hij in de loop van het seizoen het publiek met unieke cultuurbelevingen verleiden. Anna Vercammen brengt diezelfde dag de performance en dansvoorstelling The Future is ours samen met leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar.

Flamenco

Opvallend is dat er volgend seizoen maar liefst negen festivals gepland worden. Oktober staat in het teken van de flamenco, met optredens van Patricia Guerrero, Ana Morales en het Gerardo Nunez Quintet.

Diezelfde maand pakt het cultuurcentrum uit met het concept Nothin’ But the Dark : een festival rond de duistere kant van de muziek, op diverse locaties. Sylvie Crutelle zorgt voor een bijhorende expo in de kelders van de stadsschouwburg.

Tijdens de herfstvakantie is er op 6 en 7 november het familiefestival Krikrak en in de laatste maand van het jaar organiseert het Cultuurcentrum samen met het Concertgebouw December Dance . Deze hoogmis voor hedendaagse dans slaat een nieuwe weg in, los van geografische regio’s en curatoren. Ook choreografen blijven niet ongevoelig voor verontrustende ecologische ontwikkelingen en gezondheidscrisissen. In hun creatieve zoektocht plaatsen ze vraagtekens bij de positie die de mens op onze planeet en in ons wereldbeeld bekleedt. Creaties van Vlaamse en internationale choreografen als Cindy Van Acker, Meg Stuart en Michiel Vandevelde pikken op een verrassende manier in op deze vraag.

Begin 2022 start met het Weekend van het West-Vlaams. Van 28 tot en met 30 januari viert het Cultuurcentrum de streektaal in Brugge. Hoe klinken bekende liedjes in het Brugs? Was Schubert in het diepst van zijn ziel een West-Vlaming? Welke gebruiksvoorwerpen hebben een naam die je nergens anders hoort? Je krijgt een weekend om je woordenschat te verrijken en parels uit de eigen streektaal te (her)ontdekken. Daarna volgen Bits of Dance, Playtime, Brugotta met een hommage aan Kurt Cobain en Airbag van 8 tot en met 29 mei 2022 vindt de tiende editie van dit accordeonfestival plaats, met virtuoos Philippe Thuriot als gastcurator.

Bob Dylan

Qua concerten vallen volgende namen op: Jef Neve in duo met beiaardier Wim Berteloot, Boogie Boy, Axelle Red, Madeleine Peyroux, Spinvis en Admiral Freebee. Vrijwel alle Vlaamse en Nederlandse toneelgezelschappen zijn te gast, net als choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Het seizoen sluit af met Vlaamse dichters die Bob Dylan eren. Dat had vorige maand al moeten gebeuren, toen Bob Dylan 80 werd. Maar er kwam een pandemie tussen….

Info: www.ccbrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.