Kortrijk krijgt vijftien miljoen van Vlaanderen voor cultuur: “Schouwburg binnen vier jaar klaar!”

Schepen van Cultuur Axel Ronse wil het geld onder andere gebruiken om van Kortrijk de Hoofdstad Cultuur van Europa te maken. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijk krijgt een ongezien steuntje in de rug van Vlaanderen om in cultuur te investeren. Maar liefst vijftien miljoen euro komt er uit het Vlaamse Veerkracht fonds voor de Guldensporenstad. “Dat geld gaat hoofdzakelijk naar de tentoonstellingsruimte in de Groeningeabdij en naar de Schouwburg”, aldus een dolgelukkige Axel Ronse (N-VA), schepen van Cultuur. “Dit zal ons toelaten om in de Champions League te spelen op vlak van cultuur.”

Stad Kortrijk zal deze legislatuur heel wat meer investeren in cultuur dan gepland. Vlaanderen kent immers vijftien miljoen euro toe aan Kortrijk vanuit het Vlaamse Veerkracht fonds, waardoor het voorziene investeringsbudget van 23,6 miljoen euro in cultuurinfrastructuur nu wordt opgetrokken tot 38,6 miljoen euro. “Met deze middelen trekt Vlaanderen duidelijk de kaart van Kortrijk om verder in cultuur te investeren”, aldus de schepen.

500 euro per Kortrijkzaan

“Met een investeringsbudget van 23,6 miljoen euro in cultuur behoorde Kortrijk al tot de voortrekkers op vlak van cultuurinvesteringen”, vervolgt hij. “Alle Vlaamse steden hadden samen 900 miljoen euro aan investeringsbudget voor cultuur ingeschreven in hun meerjarenplan. Dat kwam neer op 136 euro per Vlaming. In Kortrijk werd 23,6 miljoen euro voorzien ofwel 305 euro per Kortrijkzaan.”

“Nu Vlaanderen vijftien miljoen euro subsidie toekent aan Kortrijk, wordt het investeringsbudget deze legislatuur opgetrokken tot 38,6 miljoen euro, ofwel 500 euro per Kortrijkzaan. Dat is 3,6 keer zoveel als het Vlaamse gemiddelde!”

Groeningeabdij

De schepen weet ook al waar hij het onverwachte extraatje wil aan spenderen. Zo wordt de Groeningeabdij binnenkort omgebouwd tot een tentoonstellingsruimte. Daar was al 6,8 miljoen euro voor voorzien in het budget van de stad. “Maar tijdens het opstellen van het masterplan en het aanduiden van een ontwerper, werd duidelijk dat er nog veel meer mogelijkheden zijn op de site. Dankzij de Vlaamse steun kan het budget worden opgetrokken met zeven miljoen euro en zal op de Groeningeabdij een echte state of the art tentoonstellingssite worden neergezet”, aldus de schepen.

Dankzij de Vlaamse steun kan het budget voor de verbouwing van de Groeningeabbdij worden opgetrokken met zeven miljoen euro.
Dankzij de Vlaamse steun kan het budget voor de verbouwing van de Groeningeabbdij worden opgetrokken met zeven miljoen euro.© AN

“Het moet een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite in Kortrijk, met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. Op deze historische en uitzonderlijke erfgoedlocatie zal een hybride mix worden neergezet van een kunsthal, een museum en een stadsliving als bruisende ontmoetingsplaats.”

Wie de ontwerper is en hoe de plannen er uit zien, wordt binnenkort bekend gemaakt. “We voorzien ook jaarlijks een budget van 800.000 euro om exposities met internationale uitstraling naar Kortrijk te halen.”

Schouwburg binnen vier jaar al klaar

In het bestuursakkoord en het meerjarenplan was voorzien om deze legislatuur de eerste fase van het masterplan voor Schouwburg Kortrijk te voltooien. Met een investeringsbudget van 8,1 miljoen euro nam dat project al de grootste hap uit het voorziene budget voor cultuur. Dat budget was voorzien om één fase van het masterplan aan te pakken, met name côté jardin (dat is de linkerkant van de Schouwburg als je kijkt naar het podium red.). Met de extra Vlaamse steun kan volgens de stad meteen ook fase twee worden afgerond tegen 2024.

“Het uitgangsbord van het masterplan wordt het open cultuurcafé: de foyer wordt opgewaardeerd tot een volwaardig cultuurcafé dat over twee verdiepingen zal worden opengetrokken en ook zal worden opengesteld op dagen dat er geen cultuurvoorstellingen zijn.”

Het Arenatheater zal ook worden gerenoveerd en zal de capaciteit zien stijgen van 120 naar ruim 200 plaatsen. Ook de werkruimte voor het personeel wordt vernieuwd. Voor artiesten komen nieuwe, grotere loges en een artiestenfoyer die polyvalent is en als kleedruimte voor een grotere groep kan worden ingezet. Ook de technische zones worden toegankelijker gemaakt zodat de afstand tussen de los-en-laad-zone en het podium wordt geminimaliseerd.

“Het is super dat we het volledige masterplan zullen kunnen afronden tegen 2024. Onze Schouwburg bestaat dit jaar 100 jaar, dit is een prachtig verjaardagscadeau. Waar we eerst moesten kiezen welk deel van het masterplan we zouden uitvoeren, kunnen we nu in één klap het volledige masterplan uitvoeren en de Schouwburg klaar maken voor de toekomst!”

Culturele Hoofdstad 2030

Met deze extra middelen om te investeren in Kortrijkse cultuurinfrastructuur heeft Kortrijk nog meer troeven in handen om de grote droom van schepen Ronse waar te maken: Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te worden.

“Dit is werkelijk uniek dat Vlaanderen zoveel geld investeert in onze stad. We zijn zeer goed bedeeld in het Vlaamse Veerkracht fonds. Tegen 2024 hebben we een prachtige tentoonstellingssite met jaarlijkse exposities met internationale uitstraling en hebben we een volledig gerenoveerde Schouwburg. Daar zal men in 2024, bij het beoordelen van onze kandidatuur om Culturele Hoofdstad te worden, niet naast kunnen kijken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier