Veel artiesten houden bij het maken van nieuwe liedjes rekening met de airplay op de radio, maar Jonas Winterland deed naar eigen zeggen honderd procent zijn goesting toen hij nummers schreef voor zijn vierde langspeelplaat Berichten uit de schemerzone.

'Overal mist' is één van de lievelingsnummers van de zanger, en hij wilde er ook heel graag een videoclip bij. In het interview met KW Weekend vorige maand ging hij daar dieper op in.

Jonas Winterland. (Foto Christophe De Muynck)

"Ik ben erachter gekomen dat het belangrijkste is dat je iets maakt. Als het af is, heb je al gewonnen. Wat de wereld ervan vindt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Toen ik de cd (en bijhorend boek, red.) in mijn handen had, was ik daar echt een dag door ontroerd. Maar de dag daarna, dacht ik: oké, laat ons nu weer nieuwe nummers schrijven. De grootste beloning zit daarin. Niet in een award of een hit. Dat besef heeft ervoor gezorgd dat ik geen compromissen heb gesloten. Ik ben minder dan ooit bezig geweest met wat door de radio opgepikt zou kunnen worden. Als je dat wel doet, ben je vooral bezig met de tijdsgeest. Terwijl ik denk: fuck de tijdsgeest. In dat opzicht is Overal mist de sleutelsong. Het zat nog niet helemaal goed voor we in de studio doken, maar daar viel alles op zijn plaats. De videoclip die erbij gemaakt werd, heeft me opnieuw ontroerd. Dat klinkt wellicht lullig, maar ik heb tijdens de opnames regelmatig tranen gelaten van ontroering. Een keer goed bleiten, dat doet wel deugd bij mij. (lacht) Ik was zo blij met het resultaat dat ik klaar was om het oordeel van de wereld te trotseren. Het plaatje was er al, maar nu stelde ik het nog eens scherp. Ik ben Jonas Winterland, de songwriter die met zijn gitaar een verhaal wil vertellen. Zegt het je iets, des te beter. Zoniet, kan ik er ook mee leven."

Bert Huysentruyt stond in voor de uitwerking en regie van de clip. (Foto Bert Huysentruyt)

Via Lenny & De Wespen

Voor de videoclip klopte hij aan bij Bert Huysentruyt, die roots heeft in Lendelede. Bert is acteur, bekend van onder meer jeugdseries als Zingaburia, Koning Lou, Kosmoo maar ook van series als De Infiltrant en De Zonen van Van As. Hij verdiende al zijn strepen als drummer bij onder meer Het Zesde Metaal, Lady Linn & The Magnificent Seven en Gorki. Vandaag speelt hij bij Lenny & De Wespen. Frontman Lennaert Maes is goed bevriend met Jonas, en zo kwam hij bij Bert terecht. Al was die geen onbekende voor hem, want Jonas was in zijn jeugd grote fan van Gorki en kende ook het ander werk van Bert, die eveneens een begenadigd fotograaf en creatieveling is. Dus vroeg Jonas hem om de videoclip te maken voor het nummer 'Overal mist'. Jonas stuurde onder het mom 'wie niet waagt niet wint' een mailtje naar actrice Lynn Van Royen, die toezegde. Lynn kennen we van Marsman, Beau Séjour, De Twaalf en De Luizenmoeder. Het hoeft dan ook geen betoog dat de videoclip op zijn minst straf en intrigerend is. Het resultaat is al even knap als zonderling. Je ziet het hieronder:

Veel artiesten houden bij het maken van nieuwe liedjes rekening met de airplay op de radio, maar Jonas Winterland deed naar eigen zeggen honderd procent zijn goesting toen hij nummers schreef voor zijn vierde langspeelplaat Berichten uit de schemerzone.'Overal mist' is één van de lievelingsnummers van de zanger, en hij wilde er ook heel graag een videoclip bij. In het interview met KW Weekend vorige maand ging hij daar dieper op in."Ik ben erachter gekomen dat het belangrijkste is dat je iets maakt. Als het af is, heb je al gewonnen. Wat de wereld ervan vindt, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Toen ik de cd (en bijhorend boek, red.) in mijn handen had, was ik daar echt een dag door ontroerd. Maar de dag daarna, dacht ik: oké, laat ons nu weer nieuwe nummers schrijven. De grootste beloning zit daarin. Niet in een award of een hit. Dat besef heeft ervoor gezorgd dat ik geen compromissen heb gesloten. Ik ben minder dan ooit bezig geweest met wat door de radio opgepikt zou kunnen worden. Als je dat wel doet, ben je vooral bezig met de tijdsgeest. Terwijl ik denk: fuck de tijdsgeest. In dat opzicht is Overal mist de sleutelsong. Het zat nog niet helemaal goed voor we in de studio doken, maar daar viel alles op zijn plaats. De videoclip die erbij gemaakt werd, heeft me opnieuw ontroerd. Dat klinkt wellicht lullig, maar ik heb tijdens de opnames regelmatig tranen gelaten van ontroering. Een keer goed bleiten, dat doet wel deugd bij mij. (lacht) Ik was zo blij met het resultaat dat ik klaar was om het oordeel van de wereld te trotseren. Het plaatje was er al, maar nu stelde ik het nog eens scherp. Ik ben Jonas Winterland, de songwriter die met zijn gitaar een verhaal wil vertellen. Zegt het je iets, des te beter. Zoniet, kan ik er ook mee leven."Voor de videoclip klopte hij aan bij Bert Huysentruyt, die roots heeft in Lendelede. Bert is acteur, bekend van onder meer jeugdseries als Zingaburia, Koning Lou, Kosmoo maar ook van series als De Infiltrant en De Zonen van Van As. Hij verdiende al zijn strepen als drummer bij onder meer Het Zesde Metaal, Lady Linn & The Magnificent Seven en Gorki. Vandaag speelt hij bij Lenny & De Wespen. Frontman Lennaert Maes is goed bevriend met Jonas, en zo kwam hij bij Bert terecht. Al was die geen onbekende voor hem, want Jonas was in zijn jeugd grote fan van Gorki en kende ook het ander werk van Bert, die eveneens een begenadigd fotograaf en creatieveling is. Dus vroeg Jonas hem om de videoclip te maken voor het nummer 'Overal mist'. Jonas stuurde onder het mom 'wie niet waagt niet wint' een mailtje naar actrice Lynn Van Royen, die toezegde. Lynn kennen we van Marsman, Beau Séjour, De Twaalf en De Luizenmoeder. Het hoeft dan ook geen betoog dat de videoclip op zijn minst straf en intrigerend is. Het resultaat is al even knap als zonderling. Je ziet het hieronder: