Conservatorium werkt aan uitgesteld feest voor 150-jarig bestaan

© Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

2020 zou een groots feestjaar moeten geworden zijn voor Conservatorium Kortrijk, in het bijzonder het weekend van 21 en 22 november waar podiumkunsten in de kijker zouden staan. Helaas, covid-19 sloeg tweemaal hard toe. Geen nood echter: “Wij blijven doorgaan”, luidt het bij de 150-jarige muziekacademie.

Het weekend had een groot feestweekend moeten worden voor het 150 jaar oude Conservatorium Kortrijk. De school had een jaar vol activiteiten uitgestippeld. In februari vond nog het galaconcert plaats in de Kortrijkse Schouwburg: een avond vol herinneringen en optredens uit de drie domeinen muziek, woord en dans.

Tussen 15 mei en 15 september zou er een overzichtstentoonstelling komen in het Conservatorium met een blik op het verleden, het heden en de toekomst. Helaas, ook dit initiatief moest on hold gezet worden door covid-19. De tentoonstelling wordt nu opnieuw op de kalender gezet van zodra het enigszins kan.

Podiumkunstenmarathon

Op 21 en 22 november zou een tweedaagse podiumkunstenmarathon worden georganiseerd in evenementenhal Depart als slothappening van het feestjaar. Helaas, een tweede coronagolf sloeg toe en een tweede lockdown gooide opnieuw roet in het eten. De hoop werd lang gekoesterd om de slothappening nog in afgeslankte vorm te kunnen laten doorgaan, maar dat lukte niet.

“Het materiaal voor de tentoonstelling staat helemaal klaar achter de schermen. Ons team heeft hier dit jaar hard aan gewerkt en het resultaat is een prachtige bloemlezing van onze rijke geschiedenis. Omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de tentoonstelling, stellen we die voorlopig uit naar een moment waarop dit effectief kan”, zegt directeur Erik Desimpelaere.

Online lessen

Het team Conservatorium bleef al die tijd sinds half maart één zaak indachtig: “We blijven ons inzetten en we blijven doorgaan. We kijken graag vooruit naar wat nog komen gaat.” Zo was het lerarenkorps creatief met online lessen, eindwerken en filmpjes.

“We wilden onze leerlingen zo veel mogelijk leerwinst bijbrengen”, aldus het lerarenkorps. Voorlopig ligt alles stil, maar er wordt achter de schermen verdergewerkt. Het voorproefje van de tentoonstelling, tevens het campagnebeeld, is er al: een iconische foto van leerlingen van het Conservatorium die anno 1952 meewerkten aan de stoet van 650 jaar Guldensporenslag en ook een hoofdrol speelden. Er kwamen ruim 60.000 bezoekers op af. “Zoals gezegd: wij blijven doorgaan”, aldus nog de directeur.

Lees verder onder de foto

Conservatorium werkt aan uitgesteld feest voor 150-jarig bestaan
© Beeldbank Kortrijk

Het gebouw dateert van het einde van de 18de eeuw. Voor 1835 woonde er een van de twee pastoors van de Sint-Maartensparochie. In 1835 werd het huis door het stadsbestuur aangekocht om er de handelsrechtbank en het Museum voor Schone Kunsten onder te brengen.

De handelsrechtbank verliet het gebouw in 1875, toen het nieuwe gerechtshof klaar was. Het museum werd in 1930 naar de Rijselsestraat overgebracht. Van 1877 tot 1978 werd het gebouw gebruikt als conservatorium, in de volksmond ‘De Muziekschool’. Na het vertrek van de muziekschool stond het gebouw een tijdje leeg tot het omgebouwd werd tot flats.

Conservatorium werkt aan uitgesteld feest voor 150-jarig bestaan
© Beeldbank Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier