Bredense zanger Ron Davis krijgt 50 jaar na overlijden passend eerbetoon

Magda Slabbinck, Marleen Versluys en Koenrad Depontieu. (foto MM)
Redactie KW

Bredenaar Ron Davis was ooit een rijzende ster aan het Vlaamse chansonfirmament. Een verkeersongeval maakte echter een abrupt einde aan zijn carrière. Ron Davis overleed op 22 januari 1971. Magda Slabbinck, Marleen Versluys en Koenrad Depontieu willen in januari 2021 met een matinee vol muziek de 50ste verjaardag van Davis’ overlijden herdenken.

Dat uitgerekend Magda Slabbinck en Koenrad Depontieu bij het eerbetoon aan Ron Davis betrokken zijn, is geen toeval. “Mijn ouders baatten lange tijd camping Bienvenu uit. De camping was een van de oudste van Bredene.

Toen we onlangs, na het overlijden van mijn moeder, met het opruimen van de camping begonnen, zijn we op een groot schilderij van Ron Davis gestoten. Het doek is 2 meter bij 2 meter groot en diende ooit als decorstuk voor een concert, dat in zaal Salamander een jaar na zijn dood werd georganiseerd”, zet Magda haar verhaal in. Dat het schilderij uitgerekend op de camping van de familie Slabbinck teruggevonden werd, lag voor de hand. “Maurice, mijn schoonvader, was tijdens de voor de camping minder drukke wintermaanden ook chauffeur. Op een dag heeft Ron Davis, die toen in de Kapelstraat woonde, mijn schoonvader gevraagd of hij zijn chauffeur wilde worden.

Op die manier kreeg de familie Slabbinck al snel een goede band met de Bredense artiest. “Na verloop van tijd kwamen Ron en zijn muzikanten ook repeteren in onze tot repetitieruimte omgetoverde stallingen.” Ron Davis was toen al uitgegroeid tot een van de grote, aanstormende talenten van het Vlaamse levenslied. “Hij was zestien toen hij voor het eerst optrad in het revue-gezelschap van zijn vader. Maar Ron zette artistiek erg snel grote stappen vooruit en verwierf bekendheid via muziekwedstrijden als de Grote Prijs Will Ferdy”, pikt Koenrad in.

Drie maanden in coma

“Vergeet ook niet dat hij een technisch bedreven muzikant was: hij was leraar aan de muziekschool van Oostende, orkestleider van zijn Ron Davis Sextet, hij schreef zijn eigen muziek onder de naam Davina en stond op het punt de manager te worden van dat andere Bredense muziekicoon, The Bunch (de opvolger van The Swallows, mm).”

Net toen Davis via het concours Canzonissima zijn grote doorbraak leek te maken, sloeg het noodlot toe. “Op 21 oktober 1970 kwam hij in Oostende in een zwaar verkeersongeval terecht. Zijn wagen ging aan het slippen en Ron liep een zware schedelbreuk op. Hij lag nog drie maanden in coma, maar overleed uiteindelijk op 22 januari 1971. Op 25-jarige leeftijd.” Dat de Bredense chansonnier werd gerespecteerd door zijn collega’s mocht een jaar later blijken. “Zowat alle grote namen uit de Vlaamse showbizz kwamen toen voor een herdenkingsshow in zaal Salamander naar Bredene afgezakt”, herinnert Marleen Versluys zich nog.

Enthousiaste reacties

Het toen voor de gelegenheid gemaakte schilderij werd enkele maanden geleden de aanzet tot een nieuw, groots opgezet eerbetoon, straks, 50 jaar na zijn overlijden. “Magda en ik zagen het doek en wisten meteen: daar moeten we iets mee doen. Ons bericht op de populaire Facebookpagina Bredene vroeger & nu weekte tot onze verbazing prompt heel wat belangstelling los. De herinnering aan Ron leeft nog, stelden we met plezier vast.”

Koenrad zette de zoektocht naar ex-orkestleden, familie en vrienden in. “Vooral Marcel Rotsaert, postbode op rust en ooit gitarist in het Ron Davis Sextet, gaf ons een extra duwtje in de rug om door te gaan met ons initiatief.”

Ook het nummer Shamrock, Rons meest bekende nummer, zal een ereplaats krijgen in de show, die in januari van volgend jaar in het Staf Versluyscentrum wordt georganiseerd.

Veiling schilderij

“Het concert wordt een matineevoorstelling met optredens en het vele fotomateriaal, dat ik al wist te verzamelen. Piv Huvluv, Paul Bruna en het herboren Aimée Thononkoor komen al zeker op de affiche en we onderhandelen momenteel nog met enkele artiesten. We hebben zelfs een live fragment uit Canzonissima op de kop kunnen tikken”, geeft Koenrad mee. Het schilderij, waarmee alles begon, zal geveild worden voor Kom op tegen Kanker.

“Weet je, Ron Davis werd rond de eeuwwisseling tweede in de verkiezing van Bredenaar van de Eeuw, na zeiler Staf Versluys. Staf kreeg een borstbeeld aan het MEC. Het is jammer dat Ron die eer nog niet te beurt is gevallen. Een Ron Davisplein of -straat zou niet misstaan. Ik hoop dan ook dat onze hommage Ron straks zet waar hij thuishoort: op een voetstuk.” (MM)

Info: www.ron-davis-hommage.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier