Zoon die bedrijf van ouders in brand stak, vraagt werkstraf

De 40-jarige zoon die op 26 mei 2018 brand stichtte in het ramen- en rolluikenbedrijf van vader Didier Liévin riskeert voor de rechter in Kortrijk een effectieve celstraf van twee jaar. Zelf vroeg hij een werkstraf te mogen uitvoeren. “Ik zal sowieso al de rest van mijn leven moeten werken om mijn schulden af te betalen”, aldus Anthony L., die ondertussen van Harelbeke naar Nieuwpoort verhuisde.

© a-GJZ

In de vroege ochtend van 26 mei wekten enkele luide knallen buurtbewoners uit de Deerlijkstraat in Zwevegem uit hun slaap. De loods van het ramen- en rolluikenbedrijf van Didier Liévin bleek in lichterlaaie te staan. De loods, enkele machines en vier voertuigen gingen volledig in de vlammen op. Uit onderzoek van de branddeskundige van het parket bleek dat het vuur met opzet was aangestoken.

De verdenking viel al snel op de zoon des huizes Anthony, met wie vader Didier na tal van zakelijke discussies in onmin leefde. Aanvankelijk ontkende Anthony L. nog zijn betrokkenheid maar na verloop van tijd gaf hij toe dat hij met een lucifer een zeil op een stapel droog hout vlakbij de loods ‘s nachts in brand had gestoken. “Dat mijn ouders mij beschuldigden van diefstal van mijn bedrijfswagen en in beslag lieten nemen, was de druppel te veel”, zo klonk de uitleg maandag op het proces op de rechtbank bij zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke. “Maar hij had niet de bedoeling het volledige bedrijf in de as te leggen. Hij spendeerde zelf vele uren in de zaak. Het was zijn eigen toekomst die in de vlammen opging.”

Te dronken

Volgens de branddeskundige gebruikte Anthony L. in de loods brandversnellers maar dat ontkende hij. Hij stichtte de brand in een dronken bui. Op het moment van de huiszoeking was hij zelfs te dronken om het huiszoekingsmandaat af te tekenen. Verzekeringsmaatschappij AG Insurance keerde al zo’n 192.000 euro schade uit en vraagt dat bedrag nu terug aan Anthony L. Zijn ouders, die op het ogenblik van de brand op vakantie in Turkije vertoefden, vroegen slechts een symbolische schadevergoeding van 1 euro maar drongen er via hun advocaat op aan dat hun zoon zich zou laten begeleiden voor zijn alcoholprobleem. “Welk alcoholprobleem?! Ik drink af en toe graag een pintje zoals iedereen, meer niet”, reageerde L. “Ik heb spijt van wat ik heb gedaan.” (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.