Zaakvoerder Euro Shop vrijgesproken

Redactie KW

Retailketen Euro Shop en haar zaakvoerder Daniël Kerckhof zijn vrijgesproken in een zaak waarin ze vervolgd werden wegens de verkoop van namaakspullen in de vestigingen van Middelkerke en Veldegem. “Maar de rechter volgt de stelling dat ze te goeder trouw waren”, sprak de rechter.

Met de vrijspraak ontsnappen de twee vestigingen van Middelkerke en Veldegem, de hoofdzetel en zaakvoerder Daniël Kerckhof elk aan een boete van 80.000 euro, samen goed voor een zware boete van 320.000 euro.

De zaak ging aan het rollen toen de FOD Economie in de vestiging van Middelkerke een controle uitvoerde. In de rayon van de autoafdeling viel hun oog op honderden kleine producten die de merknaam en het logo droegen van tal van autofabrikanten, zoals Chevrolet, Fiat, Porsche, Ferrari en BMW.

84-jarige zaakvoerder

Het ging om automatten, sleutelhangers, stickers, ventieldoppen voor velgen, wieldoppen, andere merchandising en miniatuur autozetels. Alle producten werd in beslag genomen. De gerant viel uit de lucht en meldde dat ze in de vestiging van Veldegem dezelfde producten verkochten. Ook daar ging de FOD nog langs, net als in de vestiging van Roeselare. Het gaat om honderden tot enkele duizenden artikelen van 82 verschillende soorten producten.

Er moesten zich vier beklaagden verantwoorden: de vestigingsvennootschappen van Middelkerke en Veldegem, de overkoepelende vennootschap van het bedrijf dat 7 vestigingen telt, en zaakvoerder Daniël Kerckhof.

Principiële zaak

Die 84-jarige Roeselarenaar is de oprichter van de retailketen en bouwde in meer dan 60 jaar tijd een heel imperium uit. Hij is tevens een van de Rijkste Belgen met een vermogen van meer dan 300 miljoen euro.

“Het gaat hier eerder om een principiële zaak”, stelde de procureur in de rechtbank van Veurne. “Het is heel duidelijk dat Euro Shop wist dat het om namaakproducten ging want die werden tegen een fractie van de waarde bij de echte automerken verkocht.”

Te goeder trouw

Daar ging Euro Shop absoluut niet mee akkoord. “Wij vragen de vrijspraak want waren te goeder trouw en wisten niet dat het om namaak ging“, stelt de advocaat van Euro Shop. “Al die producten werden niet aangekocht in China of een ander ver land, maar wel bij twee Belgische bedrijven. Wij gingen er dus vanuit dat die echt waren. Die bedrijven hebben ons intussen zelf laten weten dat zij in de fout gingen.”

“Overigens merken we op dat er amper winst werd gemaakt op de reeds verkochte artikelen van de producten die in beslag genomen waren. De omzet voor de twee vestigingen op al die producten bedroeg 6.000 euro en daarvan is ongeveer de helft winst.”

Geen bedrieglijk opzet

De rechter volgde die stelling en sprak iedereen vrij. “De rechtbank acht het aannemelijk dat er geen bedrieglijk opzet aanwezig was bij Euro Shop en daarom dringt de vrijspraak zich op.” Dat geldt voor de vier beklaagden, die tevreden reageren.

“Dit is een zeer correct vonnis en de juiste beslissing”, zegt advocaat Rik Depover die Daniël Kerckhof bijstond. “Wij hebben helemaal niets verkeerds gedaan want gingen ervan uit dat de producten van Belgische leveranciers echt waren. Ondanks zijn leeftijd was Daniël toch echt bezig met deze zaak. Hij geloofde wel in zijn onschuld, maar een dagvaarding is nooit aangenaam.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.