Vijf jaar cel voor mensensmokkel via haven Nieuwpoort

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Veurne heeft een 37-jarige man van Turkse origine veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel.

O.H. speelde een rol bij de smokkelpoging van 12 Syriërs in de jachthaven van Nieuwpoort. Zijn kompaan van Iraakse origine kreeg 37 maanden effectief.

Op 12 maart 2016 werd in Nieuwpoort een jacht onderschept door de patrouilleboot van de scheepvaartpolitie. Getuigen hadden immers gezien hoe het vaartuig in de haven van Nieuwpoort tegen een andere boot was gevaren. In het ruim van het jacht werden 12 Syrische vluchtelingen ontdekt. Ze kwamen uit de Noord-Franse vluchtelingenkampen en hoopten in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

De stuurman V.K. (43) werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De correctionele rechtbank van Veurne veroordeelde de Turkse Deen in juli tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. Het OM had acht jaar gevorderd en ging in beroep tegen dat vonnis.

In oktober leverde Denemarken in hetzelfde dossier een 30-jarige verdachte van Iraakse origine uit. Op het proces legde de verdediging uit dat een familielied van de beklaagde zich onder de vluchtelingen bevond. “Hij was niet op geld uit, maar wilde gewoon een familielid helpen”, aldus meester Nadia Lorenzetti.

Een derde mensensmokkelaar werd eind december vanuit Italië aan ons land uitgeleverd. O.H. (37) en zijn Iraakse kompaan kregen bovenop hun gevangenisstraf elk een geldboete van 72.000 euro opgelegd.

(BELGA)