Vijf jaar cel geëist voor bende voor afpersing discotheken en cafés: “Zwarte portiers ja, maar nooit ‘deuren’ afgeperst”

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Op het proces rond afpersing van een 30-tal discotheken en cafés door het portiersmilieu heeft de openbare aanklager tot 5 jaar cel gevraagd voor de hoofdbeklaagden. Volgens het gerecht beloofden ze in ruil voor beschermingsgeld dat er zich geen problemen zouden voordoen.

“De organisatie heeft het uitgaansleven jarenlang grondig verziekt door er een geweldcultuur in te installeren en te onderhouden”, aldus de openbare aanklager. Slechts één man die in de Torhoutse dancing Place 2 Party in elkaar werd geslagen, stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. De hoofdbeklaagden ontkenden één voor één dat er sprake was van afpersing. “Er zijn nooit ‘deuren’ afgeperst”, aldus Christophe D. (54) uit Menen.

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013 en bracht aan het licht dat heel wat horecazaken in Izegem, Roeselare maar ook ver daarbuiten afgeperst werden door een Albanese clan. In ruil voor geld beloofden ze de uitbaters dat er zich geen problemen zouden voordoen. Naast officiële portiers werd er voor ‘zwarte’ portiers gezorgd die écht de baas waren aan de deur. Wie niet betaalde, werd bedreigd of geïntimideerd. Wie niet betaalde, werd plots geconfronteerd met een serieuze vechtpartij, waardoor in het uitgaansmilieu een angstklimaat ontstond. Onder meer de uitbaters van Beau Bar in Meulebeke getuigden over dergelijke praktijken.

De federale politie besloot om in het portiersmilieu te infiltreren met undercoveragenten, telefoontaps, observaties,… In de zomer van 2015 rekenden agenten van de divisie Special Units (DSU) tal van verdachten in. Er volgde een onderzoek naar wapen- en drugshandel enerzijds, anderzijds naar de afpersingen. “Dat legde een maffiose werkwijze bloot van een criminele organisatie, die zich van geweld en intimidaties bediende om hun imperium in de uitgaanswereld te handhaven en uit te breiden. Op die manier werden gigantische winsten gegenereerd”, aldus de openbare aanklager. “Het uitgaansmilieu was toen niet veilig omdat krachtpatsers zonder enige opleiding of deontologie hun eigen zaakjes op hun eigen, gewelddadige manier te regelen, niets of niemand ontziend.” Het openbaar ministerie verwees naar de dodelijke raid van RAW 13 in Torhout in 2001, een zware vechtpartij in dancing Lagoa in Menen en een vechtpartij bij Place 2 Party in Torhout als gevolgen van die terreur in het uitgaansmilieu.

Volgens het openbaar ministerie stuurden Stephan V. (52) uit Kaprijke en Nederlander Luc V. (54), ex-wereldkampioen gevechtssporten, met hun bemiddelingsfirma achter de schermen officiële bewakingsfirma’s aan maar beschikten ze daarnaast ook over een half leger zware jongens als knokploeg als aanvulling op de officiële portiers. Op die manier hoefden de officiële portiers zelf hun handen niet vuil te maken. “De organisatie teerde op een angstklimaat in het uitgaansmilieu”, aldus het openbaar ministerie. “Horeca-uitbaters werden onder druk gezet om bewaking toe te laten, er werd zelfs geweld georkestreerd om de behoefte aan bewaking te toe doen ontstaan, bestaande bewakingsfirma’s of portiers te bedreigen, zodat hun deur kon overgenomen worden.” Stephan V. en Luc V. riskeren elk 5 jaar cel.

Volgens de openbare aanklager draaide Christophe D. (54) uit Menen enkele jaren mee in het systeem van de twee, haalde hij inkomsten voor hen op, stond in voor het binnenhalen van nieuwe horecazaken, hielp met het plaatsen van zwarte portiers en kwam zelf vaak ter plaatse als er ergens problemen waren. Maar ook zonder hem werkte de organisatie verder. Heel wat geweldincidenten zoals in Lagoa, The Villa,… vonden plaats nadat hij er was uitgestapt.” Tegen Christophe D. vorderde het openbaar ministerie vier jaar cel. Zeven andere beklaagden uit Izegem, Wervik, Kortemark en Menen staan terecht omdat ze deel uitmaakten van de knokploeg. Zij riskeren 9 maanden tot 2 jaar cel.

Stephan V. en Luc V. vroegen de vrijspraak. “Stephan V. is niet de duivel van het nachtleven die zoveel mogelijk ‘deuren’ in zijn portefeuille wou”, aldus zijn advocaat Kris Vincke. “Er is veel gepraat maar er zijn weinig bewijzen. Waar zijn de verklaringen van de afgeperste discotheken?” “Na drie niet-belastende verklaringen is men er mee gestopt omdat ze het onderzoek niet dienden”, vulde advocaat Filip De Reuse voor Luc V. aan. In het dossier is er onder meer sprake van The Villa, Carré, Versuz, Lagoa, Club Exo, Kokorico, de rally van Ieper, Kamping Kitsch,… Volgens de twee hoofdbeklaagden is het dossier gestuurd door D., die als een ongeleid projectiel en een wandelende orkaan wordt neergezet, die voor iedereen na zijn passage schade nalaat. Nergens is er geweld of intimidatie bewezen, ook niet achter de schermen.”

Christophe D. ontkende eerder al dat hij ooit een café- of discotheekuitbater afperste. Hij was wel jarenlang zwart portier. Volgens hem stak het portiersmilieu zo in elkaar: “Een officiële bewakingsfirma zet een portier aan een zaak. Een bemiddelingsfirma zet ook een zwarte portier aan die zaak. De bemiddelingsfirma en officiële bewakingsfirma factureren aan elkaar. De portier moet ook een deel van zijn geld afgeven aan de bemiddelingsfirma en dat geld wordt elke avond opgehaald. Dat taakje voerde ik enkele jaren uit. De bemiddelingsfirma en officiële beveiligingsfirma hebben steeds het meest geld verdiend. En ook de reden waarom die grote dancings in het gerechtelijk onderzoek zijn beland. Omdat ze klant waren bij die firma’s, meer niet. Waar zijn de andere zwarte portiers trouwens? Die staan niet terecht. Waar zijn de slachtoffers? In het nachtleven maak je weinig vrienden. Maar er zijn nooit ‘deuren’ afgeperst, niet door mij, niet door Stephan V., niet door Luc V.. Ik bescherm ze niet, want het zijn nietsnutten. Maar het is genoeg geweest, het moet stoppen om mij voor de rechtbank te verantwoorden. Mijn familie is al gestraft en dat is er over. Als er iemand gestraft moet worden, dan ben ik het, niet mijn gezin.” Hij bekende wel de man in Place 2 Party te hebben geslagen. Zijn advocaten Thomas Gillis en Marc Decramer vroegen ofwel een voorwaardelijke straf ofwel de straf te laten opgaan bij vorige veroordelingen, onder meer voor het witwassen van het zwarte portiersgeld.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier