Vier verdachten blijven in cel, rechtbank Amsterdam moet beslissen over overlevering

De vier Nederlandse verdachten in het onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) blijven in de cel. Dat heeft de officier van justitie in Amsterdam maandag beslist, zo meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie in een persbericht.

De vier, die mogelijk van plan waren minister Van Quickenborne te ontvoeren, verzetten zich tegen een snelle overlevering (binnen 10 dagen). De Amsterdamse rechtbank zal nu binnen de 60 dagen beslissen over hun overlevering aan België.

De officier van justitie besliste ook dat voor de vier Nederlanders van 20, 21, 29 en 48 jaar de beperkingen van kracht blijven. Dat betekent dat ze enkel met hun advocaat contact mogen hebben.

Advocaat Thomas Gillis treedt samen met de Nederlandse advocaat Gerard Spong op voor de 21-jarige verdachte. “Onze cliënt is de vierde verdachte die in Den Haag opgepakt werd. Hij is samen met de andere verdachten voorgeleid voor de officier van justitie in Amsterdam en hij blijft in detentie. Om juridische redenen hebben we voor de lange procedure met betrekking tot de overlevering. Hij verschijnt vrijdag opnieuw voor de overleveringskamer. We kunnen het geheim van het onderzoek niet schenden en gaan geen commentaar geven over de inhoud van het dossier.”

De beslissing over de overlevering wordt binnen de 60 dagen genomen door de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk en als de overlevering wordt toegestaan moet die binnen tien dagen uitgevoerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier