Vier jaar cel voor Chileens kopstuk van inbrekersbende

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 23-jarige Chileen veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor zijn rol in een inbrekersbende. Nicolas Maximiliano M.H. kon aan 24 woninginbraken en zeven pogingen gelinkt worden. Het openbaar ministerie had vijf jaar cel geëist.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van een woninginbraak op 27 juni 2019 in Brugge. De Peugeot van de daders kon dankzij de camera’s met nummerplaatherkenning in verband gebracht worden met gelijkaardige feiten in Waregem en Dendermonde. Ook telefonieonderzoek zorgde ervoor dat het parcours van de bende in kaart kon gebracht worden.

Op 9 augustus 2019 bevond het Nederlandse gsm-nummer van Nicolas Maximiliano M.H. zich onder een zendmast in Merelbeke. Na een lange achtervolging kwam de Ford C-Max van de beklaagden uiteindelijk pas in een maïsveld in Kruibeke tot stilstand. De verdachten hadden de buit van een inbraak in Merelbeke op zak. Het ging zoals wel vaker vooral om juwelen en laptops.

De Chilenen Jorge V.G. (22) en Nicolas Francisco A.G. (26) waren enkel bij die laatste inbraak betrokken. Ze werden allebei zoals gevorderd veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf. De Cubaan Andres V. (32) kreeg voor zijn betrokkenheid bij zes feiten twee jaar effectieve gevangenisstraf. Kopstuk Nicolas Maximiliano M.H. hing vijf jaar cel boven het hoofd. Op minder dan twee maanden tijd zou hij vanuit Nederland 16 keer naar België gekomen zijn. Veel feiten speelden zich af in Oost- en West-Vlaanderen, maar de bende sloeg bijvoorbeeld ook in Turnhout, Waver en Rochefort haar slag.

M.H. bleef volhouden dat hij enkel verantwoordelijk is voor een tiental feiten waarbij de Ford werd gebruikt. Zijn advocate stelde een straf met uitstel voor. Ook de verdediging van de andere beklaagden drong tevergeefs aan op een straf met uitstel. Tijdens de pleidooien werd vooral gewezen op de voorhechtenis van ondertussen ruim negen maanden.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.