Stevige geldboetes voor sjoemelende restaurantuitbaters

© iStock
Redactie KW

De uitbaters van restaurants in Varsenare en Ertvelde zijn voor de Brugse strafrechter voor sociale inbreuken veroordeeld tot 48.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel. Er werd bijvoorbeeld gesjoemeld met fictieve deeltijdse contracten. Het arbeidsauditoraat had voor Y.C. (38) en Q.X. (39) ook tien maanden gevangenisstraf gevorderd.

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van controles van de sociale inspectiediensten op 25 mei en 3 juli 2017. De Hongaarse werknemers bleken acht uur per dag en zes dagen per week in het Aziatisch restaurant in Varsenare te werken. In ruil kregen ze 1.000 euro cash, eten en een onderkomen. In een ander dossier vorderde het parket 18 maanden cel, aangezien die panden niet in orde waren. Op 23 oktober 2019 werden de beklaagden echter vrijgesproken voor huisjesmelkerij.

Het arbeidsauditoraat is van oordeel dat er duidelijk gesjoemeld werd met fictieve deeltijdse contracten, want de werknemers werkten in de praktijk veel meer. “Als kers op de taart was er dan nog de massale toegestane afwezigheid”, aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré. Bepaalde werknemers hadden op een drietal maanden tijd tot 40 dagen waarop ze zogezegd vrijwillig niet werkten en niets verdienden, terwijl ze volgens het arbeidsauditoraat in de praktijk wel gewoon aan de slag bleven. Ten slotte bleken op 27 april 2019 bij een controle in het restaurant in Ertvelde ook twee mensen in het zwart te werken.

De verdediging wees vooral op de dubieuze rol van een rekruteringsbureau, dat personeel leverde. Meester Virginie Cottyn erkende dat haar cliënten fouten maakten, maar benadrukte dat het nooit de bedoeling was om een frauduleuze constructie op te zetten. De deeltijdse contracten zouden kaderen in een soort shiftensysteem. Beide beklaagden werden in het verleden voor gelijkaardige inbreuken al tot milde geldboetes veroordeeld. Hun advocate drong ook nu aan op een milde bestraffing. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier