Sluikstorten in Beukendreef in Ingelmunster blijft aanhouden

Te veel vuilnis in de Beukendreef. (foto FODI)©FODI
Te veel vuilnis in de Beukendreef. (foto FODI)©FODI
Redactie KW

In de Beukendreef, rechtover de ingang van het kasteel in de Stationsstraat, werd al regelmatig sluikstorten vastgesteld ter hoogte van de vuilnisbak.

Het is inderdaad niet de eerste keer dat bewoners van de aanpalende appartementen bemerken dat er heel wat vuilnis en ook plastic zakken met vuilnis ter hoogte van de vuilnisbak en de rustbank liggen. De gemeente wordt iedere keer op de hoogte gebracht en alles wordt opgeruimd. Toch blijft het er niet netjes bijliggen, want enkele dagen later is het weer van dat en liggen er weer vuilniszakken rond deze vuilnisemmer. Toen wij ter plaatse kwamen, was er niets van sluikstort te bemerken. Enkele dagen ervoor lieten één of meerdere onbekenden wel heel wat sluikstort achter. Niet alleen op deze locatie, maar ook op andere plaatsen in onze gemeente wordt er een toename van sluikstorten vastgesteld.

VZW Mooimakers

In Ingelmunster start de gemeente een nieuwe participatieraad Leefmilieu op. Tot 30 april kunnen dorpsgenoten zich hiervoor inschrijven bij de bevoegde gemeentelijke ambtenaar, bij leden van de raad of bij schepen Jean-Pierre Deven. “Willen we daarmee starten, dan moeten we ergens een basis kunnen leggen met mensen die verantwoordelijkheden op zich willen nemen bij het beschermen van de natuur”, zegt schepen van leefmilieu Jean-Pierre Deven.

“Nadien is het nog steeds mogelijk om toe te treden want dit is net de definitie van een participatieraad, iedereen kan deelnemen. Nu al zijn mensen uit verschillende verenigingen en mensen met diverse beroepen, zowel jong als oud, geïnteresseerd om te participeren. Sluikstorten is ook één van de thema’s. Dit is geen probleem uitsluitend voor Ingelmunster, maar een ernstig probleem in alle gemeenten. Sommige gemeenten contacteren elkaar om samen te zoeken hoe ze het sluikstorten kunnen verminderen. Er bestaat ook een vereniging VZW Mooimakers waar vrijwilligers zich inzetten om op bepaalde georganiseerde tijdstippen sluikafval op te ruimen. Bij Mooimakers nemen vrijwilligers het initiatief. In onze gemeente hebben we ook vrijwilligers die het afval opruimen. Ik heb heel veel respect voor deze moedige opruimers.”

Oplossing zoeken

“De hoeveelheid afval in onze gemeente heeft niet meteen een link met corona. Het zwerfvuil is een probleem van alle tijden. Dagelijks gaan ook onze gemeentelijke diensten op pad om het afval op te ruimen. Aan de gemeentelijke depot wordt het zwerfvuil verzameld in een container, die met vaste regelmaat wordt opgehaald door de firma Garwig.”

“Omdat er in de container niet alleen zwerfvuil ligt, is het moeilijk om exact de hoeveelheid zwerfvuil door sluikstorten in te schatten. Er wacht ons echter een ernstige uitdaging met de participatieraad Leefmilieu om naar een oplossing te zoeken hoe wij het sluikstorten kunnen en moeten aanpakken.”

(Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier