Zware straf voor vrouw die in De Panne gevallen bromfietsster doodreed en wegvluchtte

Samira Chebbah kwam eerst ten val met haar bromfiets en werd daarna dodelijk aangereden.© JH
Samira Chebbah kwam eerst ten val met haar bromfiets en werd daarna dodelijk aangereden.© JH
Redactie KW

De 34-jarige P.V. uit De Panne is door de politierechter in Veurne zwaar gestraft voor het dodelijk ongeval van 3 maart 2019 in De Panne waarbij ze bromfietsster Samira Chebbah (44) doodreed. Die was voor de aanrijding zelf ten val gekomen en lag bewusteloos op de weg. “Het staat vast dat ze haar niet kon zien liggen. Maar er is een totaal gebrek aan voorzichtigheid, want ze reed gewoon door”, sprak de rechter. P.V. kreeg 18 maanden cel met uitstel en 3 jaar rijverbod.

Op zondag 3 maart 2019 reed P.V. rond 6.45 uur in de Duinkerkelaan in De Panne. Ze was de uren voordien stevig doorgezakt in bar Fisher’s Inn. Ook slachtoffer Samira kwam daar vandaan en reed enkele minuten eerder zonder helm huiswaarts. Samira, die donker gekleed was, kwam plots ten val met haar bromfiets en bleef bewusteloos liggen.

Haar bromfiets lag in tegenrijrichting met haar koplamp nog aan. De weg was nat en de straatverlichting werkte niet optimaal. Uit camerabeelden bleek dat P.V. in haar Ford Focus in een vloeiende beweging uitweek voor de bromfiets en vervolgens over Samira reed. Daarna reed ze verder. Uit de autopsie bleek dat Samira enkel overleed doordat ze geraakt werd door de wagen van P.V. Die ging zich pas 22 uren laten aangeven en zat vijf dagen in hechtenis.

Gebrek aan voorzichtigheid

De politierechter was niet mals voor P.V. “Uit alle gegevens en verklaringen blijkt dat het vaststaat dat zij Samira niet op de weg kon zien liggen en zich dus niet bewust was dat er een lichaam lag”, begon de politierechter. “Ze was ook werkelijk in de overtuiging dat ze een stoeprand had aangereden en het gevolg daarvan was dat ze een klapband had en haar bodemplaat verloor. Maar bij het zien van de bromfiets op de weg zou elk normaal denkend en voorzichtig bestuurder gestopt zijn of minstens vertraagd hebben. De beklaagde reed in een vloeiende beweging naast de bromfiets en dus over het lichaam. De onopzettelijke doding is dus bewezen.”

“Zij heeft ook bij het zien van de bromfiets nooit de politie verwittigd. Ze wist nog voor het ongeval dat ze gedronken had en haar enige bekommernis was om weg te vluchten zodat de politie niet zou kunnen vaststellen dat ze gedronken had. Ze heeft zich nooit om andere weggebruikers bekommerd. Dat is een totaal ontoelaatbaar gebrek aan voorzichtigheid.”

P.V. werd veroordeeld tot 18 maanden cel met uitstel, 8.000 euro boete waarvan de helft met uitstel en vooral 3 jaar rijverbod. Ze zal bovendien haar rijbewijs opnieuw moeten halen en slagen in medische en psychologische proeven.

Zeer strenge straf

De familie en nabestaanden van Samira aanhoorden net als advocaat Philippe Versyp, die P.V. bijstond, de straf. P.V. was zelf niet aanwezig. “Tijdens het proces was ze er wel en ze was toen totaal in shock en is ingestort”, zegt advocaat Versyp. “Op doktersadvies is ze er niet bij nu. We vinden dit een strenge, zelfs zeer strenge straf. Zeker omdat wij argumenten aantoonden en de vrijspraak vroegen. We zullen ons beraden over beroep.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.