Zowel bestuurder (25) als motard Claude (37) aansprakelijk voor dodelijke aanrijding in Oostende: “Hoge snelheid heeft meegespeeld”

Claude werd aangereden op zijn motor en had geen schijn van kans. Hij liet ter plaatse het leven. © PM/JVM
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Hij was met zijn motorfiets op weg naar zijn tweelingbroer toen Claude Hollebeke (37) abrupt werd aangereden door een Range Rover. De automobilist besloot te draaien op een plaats waar dat helemaal niet mocht. De Oostendse visser had geen schijn van kans en liet ter plaatse het leven. De Brugse politierechter veroordeelde de automobilist tot een celstraf met uitstel, maar ook slachtoffer Claude is medeaansprakelijk.

Zijn jeugdliefde moet sinds 26 juli 2023 verder zonder haar grote liefde Claude Hollebeke. Het koppel was al zeventien jaar getrouwd en sinds hun jeugd stonden ze zij aan zij. Een zoontje was de bekroning voor hun liefde. Al moet het kind, dat op het moment van de feiten slechts 18 maanden oud was, nu zonder zijn papa verder.

Claude leek onverwoestbaar. Vijf jaar voor het ongeval kroop de Oostendenaar nog door het oog van de naald toen hij samen met onder andere zijn tweelingbroer met hun vissersvaartuig in de problemen kwam voor de Engelse kust. Ze overleefden het, als bij wonder. Dat hij net op vaste grond het leven zou laten, had niemand zien aankomen.

Die bewuste zomeravond zouden Claude en zijn tweelingbroer opnieuw uitvaren. Tot Claude niet aankwam op het schip en zijn broer een slecht voorgevoel kreeg. “Claude nam zijn gsm niet op”, zei de advocate tijdens de eerdere pleidooien. “Hij belde naar de echtgenote van Claude dat ze ziekenhuizen en politie moest bellen. Er was iéts mis.” De broer stapte uiteindelijk zelf in zijn wagen om Claude te zoeken. “Aan de brug zag hij plots een verhakkelde motorfiets liggen, een kapotte helm en een witte tent. Zo vernam de familie het overlijden.”

Roekeloos

In de rechtszaal zat – op amper een paar meter van de gebroken broers, zussen en ouders – S.S. (25) met gebogen hoofd. Twee uur lang aanhoorde de twintiger, die aan het stuur van de Range Rover zat, de gevolgen van zijn daden. Dat de familie nog steeds in therapie moet om het verlies te werken. Dat niemand gaat zitten op de stoel waar Claude altijd zat. Dat zijn tweelingbroer zijn wederhelft verloor waarmee hij altijd samen was.

Volgens de burgerlijke partijen is er geen sprake van verwardheid, maar van puur roekeloos rijgedrag door S.S. “Hij reed bewust tegen het verkeer in om sneller aan de overkant te geraken”, zegt de advocaat. “Dat is bewust kiezen om te spookrijden.”

Op de plaats waar Claude aangereden werd, mocht S.S. namelijk helemaal niet linksaf slaan met de wagen. De procureur benadrukte dat op camerabeelden te zien is hoe S.S. een minuut lang met de Range Rover van zijn vader op het verdrijvingsvlak stond voor hij besloot tegen het verkeer in te rijden. Hij had Claude – die volgens deskundigen 20 kilometer per uur te snel reed – moéten zien. De toen 23-jarige automobilist bleek ook te veel gedronken te hebben. “Het was gevaarlijk, niet toegelaten en roekeloos”, sneerde de procureur.

Straf met probatie

De advocaten van S.S. benadrukken dat hun cliënt nooit de bedoeling had iemand dood te rijden. “Ik begrijp dat er een grote woede is tegenover mijn cliënt”, zegt advocaat Joris Van Cauter. “Ik snap dat de familie kwaad is voor de fout die hij gemaakt heeft. Hij is zich bewust van de fout en gaat zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar het is onzin om te zeggen dat hij geen spijt heeft. Sinds de dag van het ongeval is ook hij niet meer dezelfde man. Er is spijt, erkenning, én respect. En misschien moet je niet alleen naar mijn cliënt kijken om kwaad te zijn, maar kan je ook kijken naar iemand anders. De overheid bijvoorbeeld en hoe zij onze wegeninfrastructuur inricht. Het was niet het eerste ongeval met fatale afloop op die plaats. Twee jaar ervoor was dat manoeuvre nog toegelaten en waren de markeringen anders. Nadien hebben ze beseft dat die verkeerssituatie anders moest.”

S.S. blijft erbij dat hij Claude nooit heeft gezien. “Hij dacht écht dat de weg vrij was.” De verdediging betwist de feiten dan ook niet en vroeg bij de strafbepaling wel rekening te houden met zijn houding, de uitzonderlijke omstandigheden en zijn jonge leeftijd. De verdediging vroeg daarom een straf met probatie.

Harteloos

Voor de nabestaanden was het pijnlijk oog in oog te staan met de doodrijder van hun Claude. Uiteindelijk richtte de moeder van Claude zich persoonlijk tot S.S. “Ik weet dat je dit niet met opzet hebt gedaan”, zegt de moeder. “Maar de manier waarop je ons behandeld hebt… Je hebt zelfs geen condoleanties gegeven aan mijn schoondochter. Je hebt bovendien géén hulp verleend aan Claude. Je had gewoon geen respect. Je hebt nooit spijt betuigd. En dat ligt al jaren op mijn maag.”

Uiteindelijk las ook de weduwe van Claude een pakkende brief voor. Tussen alle tranen door. “Hoe kan je zo harteloos zijn?”, zei de vrouw al snikkend. “Door jouw nalatigheid en roekeloosheid is mijn gezin uit elkaar gehaald. We hadden een heel leven voor ons. We hadden zoveel plannen. Ons zoontje zal zijn papa nooit persoonlijk kennen en moet opgroeien zonder hem. Jij beseft niet hoeveel levens je hebt veranderd. Jij kan verder met je leven, maar wij moeten met het verdriet verder leven. Hij komt nooit meer terug.”

Vonnis

De Brugse politierechter besloot de automobilist te veroordelen tot een rijverbod van tien maanden en een celstraf van vier maanden met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. De twintiger kreeg ook een geldboete van 800 euro. De rechtbank is bovendien van oordeel dat ook Claude zelf medeaansprakelijk is voor het ongeval, omdat de motard te snel reed. “De hoge snelheid heeft bijgedragen tot de omvang van de schade.” Al blijft S.S. grotendeels zelf verantwoordelijk voor het ongeval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content