Werkstraf voor inbreuken op mondmaskerplicht Knokse dijk

Redactie KW

Een 20-jarige Brusselaar heeft in de Brugse rechtbank 80 uur werkstraf gekregen voor weerspannigheid en inbreuken op de mondmaskerplicht in Knokke.

Op 6 augustus zakte B.M. met twee vrienden af naar Knokke. Op de Zeedijk nabij het Lichttorenplein liet hij zijn mondkapje even zakken om een sigaret te roken. Toen hij het masker weer aandeed maar onder zijn neus liet hangen, sprak de politie hem hierop aan.

Even later merkte de politie dat de jongeman zijn kapje opnieuw onder de neus droeg. Controle van zijn identiteitskaart wees uit dat hij al vijf keer betrapt was op inbreuken op de coronawetgeving.

Om een dagvaarding in snelrecht te betekenen, kregen de agenten het bevel om de jongeman te arresteren. Volgens de procureur was B.M. verbaal agressief en verzette hij zich hevig bij zijn arrestatie. Een hoofdinspecteur die hem in een houdgreep probeerde te nemen, liep een spierscheur op in de arm. De agente was hierdoor enkele dagen arbeidsongeschikt. Beelden van de arrestatie gingen viraal op sociale media.

‘Gediscrimineerd’

De procureur vroeg acht maanden cel voor B.M., die zich naar eigen zeggen gediscrimineerd voelde. “Mijn cliënt had gezien hoe een andere persoon voor gelijkaardige feiten direct mocht beschikken”, pleitte advocate Judith Demeyer.

“Hij begreep totaal niet waarom de identiteitscontrole bij hem zoveel tijd in beslag nam. Hij werd omsingeld door vijf agenten alsof hij de zwaarste crimineel was, maar op dat moment was hij totaal niet agressief. Hij geeft toe dat hij zich verzette bij zijn arrestatie, maar hij heeft zeker geen slagen uitgedeeld.”

Meester Demeyer vroeg de gunst van de opschorting voor haar cliënt, maar de rechter ging daar dinsdag niet op in. Aan de agente kende de rechter een voorlopige schadevergoeding toe van 200 euro. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.