Werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor koppel uit Harelbeke voor verkoop vier kilo cannabis

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een koppel uit Harelbeke verkocht tot wel vier kilogramcannabis vanuit hun vroegere appartement in Oostrozebeke. Ze kregen daarvoor van de rechter in Kortrijk respectievelijk een werkstraf van 120 uren of een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Zo’n 5.000 euro drugsgeld is verbeurd verklaard.

Op 19 november 2021 kwam bij de politie van de zone Midow de melding binnen dat een Audi regelmatig kort halt hield aan een appartement in de Kalbergstraat in Oostrozebeke. Dat verdachte gedrag zorgde er voor dat de Audi tegengehouden kon worden. Aan boord had de automobilist 25 gram cannabis in zijn bezit. “Net gekocht”, vertelde hij.

Schulden

Wat volgde was een huiszoeking in het appartement van Emile R. (21) en zijn 23-jarige vriendin. R. overhandigde meteen de aanwezige drugs en een stapel geld aan de agenten. Aanvankelijk verklaarde de jongeman, die eerder al met drugs in aanraking was gekomen, dat hij gedwongen was om te verkopen om schulden af te betalen. Schulden bleken er wel te zijn, maar van enige dwang was geen sprake. Volgens de openbare aanklager ging er tot wel vier kilogram door zijn handen en werkte zijn vriendin op de achtergrond wat mee door geld te verstoppen, een aankoop te regelen, te waarschuwen voor politiecontroles en haar vriend zijn gang te laten gaan. “Om hem te beschermen, om te vermijden dat hij in de problemen zou komen, alhoewel ik er niet achterstond”, aldus het meisje.

R. gebruikte zelf ook drugs. Na zijn arrestatie bleef hij vijf maanden in voorhechtenis in de cel. Door een vorige veroordeling moest hij eigenlijk nog voorwaarden naleven. “Zijn medewerking aan het onderzoek en het noemen van enkele namen is hem in het milieu niet in dank afgenomen”, aldus zijn advocate. “Hij is ondertussen bedreigd. Maar hij blies alle bruggen met het milieu op, gaat hard werken en wil voor zijn vriendin en hun zoontje zorgen. Hij wil een beter voorbeeld zijn dan zijn eigen vader en stiefvader, die hem lieten stikken. Hij wou kort wat drugs verkopen om snel zijn schulden af te betalen en dan stoppen.” “Ik had het niet met de mantel der liefde mogen bedekken”, aldus de vriendin. De jongeman kreeg de werkstraf, zijn vriendin de voorwaardelijke celstraf. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier