Ze hoopten een stapel geld buit te maken, maar moesten afdruipen met amper 130 euro. Wat drie jongelui uitspookten in een Oedelemse woning had volgens de verdediging veel weg van ‘flauwe comedy’. Maar voor een van de bewoners viel er weinig te lachen. De deels verlamde jongeman werd een kwartier lang onder schot gehouden met een luchtdrukpistool. Toch dringt zijn moeder niet aan op een celstraf. “Er is wel een duidelijk signaal nodig.”
Op 22 oktober 2022 drongen drie jongeren ’s nachts een woning in Oedelem binnen. Met bivakmutsen op forceerden ze de garagepoort en gingen meteen door naar de slaapkamer van een van de bewoners, een twintiger die sinds een ongeval deels verlamd is. Een van de daders richtte een luchtdrukpistool op het doodsbange slachtoffer. “Hij werd liefst vijftien minuten lang onder schot gehouden”, verduidelijkte procureur Anniek Vandenbroele. “Intussen doorzochten de twee anderen de woning. Ze wisten duidelijk waar ze moesten zijn.”
De moeder van de jongeman lag in een andere kamer te slapen en was zich van geen kwaad bewust. In de kamer van de dochter, die op dat moment aan het uitgaan was in Brugge, maakten de daders een geldkistje buit. Volgens het parket wilden ze ook nog een bromfiets stelen, maar toen bleek dat niet bij de woning stond, sloegen ze op de vlucht.
Op basis van camerabeelden kon een minderjarige uit de buurt als een van de daders geïdentificeerd worden. Hij was bevriend met de dochter des huizes. Hij bekende dat hij het idee voor de feiten kreeg toen het meisje een foto van een grote stapel geld op Snapchat had geplaatst. Het meisje ontkende evenwel met klem zoiets te hebben gedaan. De bewuste foto kon ook nergens meer worden aangetroffen.
Bijzonder zwaarwichtige feiten
Het onderzoek wees uit dat de minderjarige dader Oostkampenaar T.H. (21) ronselde voor de overval. Die nam op zijn beurt ook S.V. (20) uit Aalter op sleeptouw. De twee meerderjarigen werden na een maand voorhechtenis gelost onder voorwaarden.
De procureur vroeg voor allebei dertig maanden cel. “Dit waren bijzonder zwaarwichtige feiten”, stelde ze.
Het onderzoek wees uit dat S.V. het pistool hanteerde. “Maar het klopt niet dat hij dit een kwartier lang op het slachtoffer gericht hield”, pleitte advocate Siska Lescrauwaet. “Toen hij zag dat die jongen een rolstoelgebruiker is, liet hij het wapen zakken.” De advocate stelde een werkstraf voor. “Eigenlijk hadden de feiten veel weg van flauwe ‘comedy’. Ze hoopten een pak geld aan te treffen, maar moesten genoegen nemen met amper 130 euro.”
Stelletje amateurs
Ook de advocate van T.H. zette de daders weg als een stelletje amateurs. “Hun gedachtegang was simpel”, pleitte Mélanie Sevenant. “Ze dachten dat ze daar een stapel onbeheerd geld zouden aantreffen. Geldgewin was hun enige motief. Maar de minderjarige was het brein. Hopelijk kan een opschorting volstaan. Dit was een ongelofelijke stommiteit.”
De bewoonster van de woning en haar twee kinderen stelden zich burgerlijke partij in de zaak. “De zoon kampt sinds de feiten constant met een onrustig gevoel”, pleitte hun advocaat Didier Scheldeman. “De moeder sliep zelfs maandenlang op de kamer van haar zoon, die een zwaar trauma opliep.” Toch drong de moeder niet aan op een celstraf. “Wij willen niet dat hun jonge leven gehypothekeerd wordt”, stelde ze. “Maar er is wel een duidelijk signaal nodig dat zo’n zaken niet kunnen.”
De minderjarige zal zich voor de jeugdrechter moeten verantwoorden. De Brugse rechtbank doet uitspraak op 23 april. (AFr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier